Home » Ko je Pamela Mekgaha, novi komandant NATO-a u BiH

Ko je Pamela Mekgaha, novi komandant NATO-a u BiH

Pamela Mekgaha

Brigadna generalka Pamela Mekgaha (McGaha) je novi komandant NATO-a u BiH. Ovu funkciju će preuzeti od brigadnog generala Erika Folksteda (Eric Folkestad), piše avaz.ba.

Diplomirala ekonomiju
Brigadni general Mekgaha služi kao komandant 143. Komande za održavanje (Ekspediciona) u Orlandu, Florida, preuzimajući komandu u junu 2019. 143. ESC je najveća komanda za održavanje ekspedicije u američkoj vojsci, sa više od 8.135 vojnika, preko 100 civila i 90 jedinica u deset država.

Mekgaha je diplomirala na Univerzitetu Bucknell ekonomiju i bila je angažovana preko ROTC-a u Oružačkom korpusu. Komandovala je na svim prethodnim nivoima, uključujući 77. brigadu održavanja u zajedničkoj bazi McGuire-Dix-Lakehurst, 154. intendantski (POL) bataljon u Filadelfiji, Pensilvanija, 3622d četu za održavanje u Ft. Indiantown Gap, i kao komandant 1-B odreda, 228. bataljon za podršku.

Obavljala je štabske zadatke na nivou bataljona, brigade, divizije i ESC, uključujući S3 337. inženjerijskog bataljona, izvršnog oficira 28. bataljona personalne službe, direktora za sigurnost, planove i operacije 213. grupe za podršku području i pomoćnika Načelnik štaba, G4 78. odjeljenja za obuku u JBMDL, NJ. Nedavno je McGaha služio kao pomoćnik načelnika štaba, G3 316. komande održavanja (ekspedicijske) u Coraopolisu, Pennsylvania.

Prekookeanske turneje
Ona je diplomirala na osnovnim i višim školama za oficire za naoružanje, na kursu za oficire za automatizaciju podružnice, u Školi za kombinirano naoružanje i službe, na kursu za višenamjensku podršku borbenim službama, na kursu za kvalifikaciju upravljanja ljudskim resursima, na komandnom i generalštabnom koledžu, na zajedničkom kursu logistike, kurs planera državne sigurnosti i na koledžu ratne vojske Sjedinjenih Država.

  BiH očekuje prijedlog novog sporazuma s FRONTEX-om u borbi protiv ilegalnih migracija

Na civilnim studijama, magistrirala je poslovnu administraciju na Univerzitetu Lehigh i magistrirala iz strateških studija na Koledžu ratne američke vojske.

Mekgaha je služila na nekoliko prekookeanskih turneja, uključujući Operaciju Pustinjski štit/Oluja u Saudijskoj Arabiji kao vođa voda za održavanje, Operaciju Joint Endeavor/Guard u Mađarskoj i na Balkanu kao oficir za logističke planove i u Operaciji Trajna sloboda u Afganistanu kao oficir štaba brigade.

Brojna vojna priznanja
Njena vojna priznanja uključuju bronzanu zvjezdanu medalju, medalju za zasluge u vojsci, medalju za pohvalu vojske, ekspedicijsku medalju oružanih snaga, medalju za službu u jugozapadnoj Aziji, medalje za ekspediciju i službu u globalnom ratu protiv terorizma, medalju NATO-a, medalje za oslobođenje Kuvajta i medalju za zasluge Pensilvanije. Ona je uvaženi član 213. pukovnijeg udruženja u Alentaunu, Pensilvanija.

Mekgaha je dodatno odlikovana da služi kao Fulbright stipendista u Kanberi, Australija, radeći sa rezervnim snagama australijske vojske na domaćoj spremnosti za vanredne situacije. Komesar je za ljudske odnose u Pensilvaniji koji provodi zakone Commonwealtha o diskriminaciji.

Služi zadnjih 13 godina u Odboru za izbor dva senatora američke vojne akademije. Mekgaha je ranije bila poslovni konsultant u Greencastle Consulting LLC, a ona je dugogodišnji stanovnik Betlehema, Pensilvanija.