Home » Ko želi preuzeti Savez sindikata BiH? Šatorović oštro kritikovao Vladu FBiH i poslodavce

Ko želi preuzeti Savez sindikata BiH? Šatorović oštro kritikovao Vladu FBiH i poslodavce

Povod najave Skupštine SSSBiH je nezadovoljstvo radom dosadašnjeg rukovodstva Sindikata, za kojeg smatraju da nije legalno izabrano. Šatorović je na današnjoj konferenciji za novinare dao genezu događaju koji se tiču, kako kaže, pokušaja preuzimanja Sindikata.

“Ovo je jučer bio četvrti pokušaj stavljanja pod kontrolu Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca. Prvi je bio 22. februara 2018. kada im taj projekat iako su imali osigurane glasove nije uspio. Drugi pokušaj je bio u junu kad su ponovo organizirali kongres i opet to nisu uspjeli zbog nedostakta kvoruma. Treći pokušaj je bio 23. janaura kada je u zgradi Vlade za što postoji dokumentacija održan sastanak koji sazvao premijer. Na sastanku su pored njega bili čelnici Udruženja poslodavaca i oni koji se nazivaju predsjednici granskih sindikata i dogovaralo se kako preuzeti SSSBiH,. Razmišljalo se o tome i da se napravi novi Savez”, kazao je Šatorović.

  Skok bez aplauza u okviru kampanje borbe protiv nasilja nad ženama

Govoreći o tome zašto se baš sada ovo čini, Šatorović kaže da je to iz razloga što su oni koji to žele trenutno u fazi koletivnog pregovaranja s Vladom, pa treba ukloniti rukovodstvo.

“Njima personalno ne smetamo mi već naši stavovi i principi i borba za 1.000 KM minimalne plate. Oni žele da se prekinu priče o minimalnoj plaći od 1.000 KM za koju nemaju odgovor, a mi smo pokazali da je to ostvarivo”, kazao je on.

Mirza Hadžiabdić, predsjednik Unije samostalnih sindikata policije FBiH, na jučerašnjoj konferenciji za medije najavio je održavanje Skupštine saveza samostalnih sindikata BiH ističući kako aktivnosti koje su poduzeli 16 granskih sindikata, članica Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, jesu “aktivnosti koje su posljedica nezakonito i nelegalno održanog takozvanog vanrednog kongresa u Zenici, na kojem učešće nije uzela većina granskih sindikata“,

To je, kako je dodao, rezultiralo time da nemaju “legalno i legitimno izabrano rukovodstvo niti upisanu osobu koja je predsjednik Sindikata kod Ministarstva pravde BiH”.

Klix.ba