Home » Koga briga za narod: S građanima pričaju samo Mehmedović, Mešić, Šepić i Gasal Vražalica

Koga briga za narod: S građanima pričaju samo Mehmedović, Mešić, Šepić i Gasal Vražalica

Web platforma javnarasprava.ba predstavlja jednostavan način za komunikaciju građana BiH s parlamentarcima na nivou države BiH i entiteta i počela je s radom prošle godine, no pojedini parlamentarci ili nemaju želje ili vremena za komunikaciju sa svojim biračima, piše novinska agencija Patria.

Osnovna namjena ove platforme je uključivanje građanki i građana BiH u nešto što nisu imali često priliku raditi na parlamentima, a to je javna rasprava. S obzirom na to da se javne rasprave rijetko raspisuju na svim nivoima vlasti, ova platforma upravo služi tome da se građani uključe u legislativni proces, odnosno u donošenje zakona.

I građani su shvatili poentu i veliki je broj pitanja upućen poslanicima i delegatima. No, neki ih jednostavno ignorišu.

Iz Predstavničkog doma PSBiH najaktivniji su poslanici Šemsudin Mehmedović (SDA) sa sto posto učinkom, slijedi ga Mirsad Mešić (SDP) sa 97%, treći najaktivniji je Senad Šepić sa 91%, a slijedi ga poslanica DF-a Maja Gasal Vražalica sa 69%. Peti najaktivniji poslanik je Nikola Lovrinović sa 65 posto.

Ono što zabrinjava je činjenica da izuzev nabrojanih poslanika niti jedan drugi nije odgovorio niti na jedno pitanje građana BiH, a neki imaju deset i više pitanja.

Interesantno je svakako da su iz Kluba SDA najaktivniji Mehmedović i Šepić, koji su svoju demokratičnost pokazali i suprotstavljajući se kako oni kažu pogrešnim potezima organa SDA i lidera Bakira Izetbegovića.

NAP