Home » Kolaps na graničnim prelazima s Hrvatskom, putnici i kamiondžije iz BiH čekaju satima

Kolaps na graničnim prelazima s Hrvatskom, putnici i kamiondžije iz BiH čekaju satima

U Upravi za indirektno oporezivanje kažu da već danima primaju pritužbe na dugotrajna čekanja prelaska granice sa Hrvatskom.

Republika Hrvatska ušla je prvog januara u šengenski prostor. Za prevoznike robe iz Bosne i Hercegovine to će stvoriti nove teškoće, jer će se zbog primjene šengenskih pravila dodatno pooštriti kontrola na graničnim prelazima prilikom ulasku u Hrvatsku. Ekipa BHRT-a posjetila je granični prelaz Gradiška.

Na samom graničnom prelazu – kolaps. Kolona vozila koja čeka da izađe iz BiH duga je nekoliko kilometara. Putnički automobili na prelazak granice čekaju 4 do 5 sati. Kamioni dvostruko duže.

Ulazak Hrvatske u zonu Šengena za domaće prevoznike znači još duža čekanja na prelazima, dodatne troškove i gubitke.

“Trebamo se dobro naoružati strpljenjem i čekanjem. Očekuju nas ogromni problemi, kako u poslovanju, tako u svakom vidu. Problem ogroman će biti. Zbog takvog čekanja na graničnim prelazima u protekle tri godine napustilo nas je 5,5 hiljada profesionalnih vozača. Otišlo je preko 1.300 prevozničkih firmi. Upravo zbog tog problema. Onda možemo očekivati šta će se desiti u narednom periodu“, objašnjava Nikola Grbić, iz Udruženja prevoznika za unutarnji i međunarodni saobraćaj.

U Upravi za indirektno oporezivanje kažu da već danima primaju pritužbe na dugotrajna čekanja prelaska granice sa Hrvatskom.

Poručuju da će pokušati učiniti sve što je u njihovoj moći da se smanje gužve.

“Mi, ukoliko bude potrebno, možemo imati određene razgovore i sa Carinskom službom RH. Međutim, radi se o drugoj državi i drugoj carinskoj upravi, tako da oni su ti koji donose određene smjernice kada su u pitanju kontrole i postupci prilikom ulaska u njihovu zemlju. Tako da ne možemo praktično tu nešto više učiniti, ali možemo upozoriti na eventualno neko duže čekanje“, kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje.

BHRT