Home » Kompanija ArcelorMittal Zenica ulaže preko 10 miliona KM u ugradnju novih filtera na BOF Čeličani

Kompanija ArcelorMittal Zenica ulaže preko 10 miliona KM u ugradnju novih filtera na BOF Čeličani

Kompanija ArcelorMittal Zenica, proizvođač čelika u Bosni i Hercegovini, danas je potpisala ugovor vrijedan 9,6 miliona maraka (EUR 4,9 miliona) sa italijanskom kompanijom Ekoplant, i time započela realizaciju projekta ugradnje sistema za sekundarno otprašivanje u pogonu BOF Čeličana. Ukupna vrijednost izvođenja projekta premašit će 10 miliona KM.

Govoreći o ovome, g-din Biju Nair, generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica izjavio je:

,,Danas pravimo važan korak ka postizanju našeg cilja dugoročne i održive budućnosti proizvodnje čelika u ovom povijesnom industrijskom gradu. Smanjenje štetnog utjecaja na okoliš je važan dio našeg puta. Još jednom pokazujemo da smo posvećeni stalnom investiranju u najnovije i najbolje tehnologije kako bismo napravili istinsku promjenu u našem gradu.”

Očekujemo da rad na novim filterima završimo do početka 2019.godine. Kada bude u potpunosti operativan, sistem za sekundarno otprašivanje na BOF čeličani ispunit će sve važne standarde koje su postavile BiH i EU,  i eliminirat će vidljivi ,,crveni dim” koji izlazi iz pogona. Više od 95% dimnih plinova iz poizvodnih procesa biće zadržano i očišćeno u vrećastom filteru, što će rezultirati smanjenjem emisije prašine na manje od 10mg/Nm3.

Novi ugovor zamjenjuje prethodni pokušaj da instaliramo ove filtere, koji je nažalost otkazan jer je prethodni izvođač projekta otišao u stečaj.

Projekat u BOF čeličani dolazi nakon uspješne realizacije projekta otprašivanja livne platforme na visokoj peći krajem 2013. godine, te ugradnje hibridnog filtera u pogonu aglomeracija, vrijednog 6 miliona KM i  investicije od 8,4  miliona KM u uvođenje nove tehnologije za smanjenje difuznih emisije iz koksne baterije, završenih početkom ove godine.

Zajedno sa projektom na BOF čeličani, ArcelorMittal Zenica je od 2005.godine uložila više od 100 miliona KM u projekte zaštite životne sredine.

PRESS AMZ