Home » Komšić i Bećirović s kongresmenom Turnerom o političkim i socio-ekonomskim prilikama u BiH

Komšić i Bećirović s kongresmenom Turnerom o političkim i socio-ekonomskim prilikama u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović primili su predsjedavajućeg Stalnog komiteta za obavještajne poslove Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država kongresmana Michaela Turnera.

Na sastanku je razgovarano o dobrim i prijateljskim bilateralnim odnosima BiH i Amerike, potom su razmijenjena mišljenja i stavovi o političkim i socio-ekonomskim prilikama u BiH i Evropi.

Komšić i Bećirović su upoznali kongresmana Turnera o strateškim vanjskopolitičkim i odbrambenim ciljevima BiH iz domene rada Predsjedništva BiH, kao i o dodjeljivanju statusa države kandidata BiH za punopravno članstvo u EU od decembra prošle godine, istakavši da je dodjeljivanje tog statusa veoma važna činjenica za sve u BiH.

Kongresman Turner je napomenuo da je u BiH dolazio u više navrata da izražava svoju posvećenost i posvećenost zvaničnog Washingtona Mirovnom sporazumu potpisanom u Daytonu za vrijeme dok je on bio gradonačelnik tog grada, a posebno ga ohrabruje koncenzus o EU integracijima unutar BiH.

U delegaciji SAD-a sastanku je također prisustvovao američki ambasador u BiH Michael Murphy, koji je napomenuo da kongresman Turner dolazi iz Republikanske partije, a prisjetio se i drugih visokih delegacija iz američkog Kongresa BiH u zadnjih osamnaest mjeseci.

To jasno odražava ujedinjenu dvostranačku posvećenost teritorijalnom integritetu, suverenitetu, i multietničkoj Bosni i Hercegovini od strane Sjedinjenih Američkih Država, kao njezinu trajnu vanjsku politiku, saopćeno je iz Predsjedištva BiH.