Home » Komšić odgovorio Čoviću: Teritorijalna reorganizacija nije moguća, riječ je o ucjeni

Komšić odgovorio Čoviću: Teritorijalna reorganizacija nije moguća, riječ je o ucjeni

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik DF-a Željko Komšić poručio je predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću da nije moguća teritorijalna reorganizacija Bosne i Hercegovine na etničkom principu. Smatra da je ovo Čovićeva ucjena.

Komšić je reagirao nakon što je Čović ranije danas u Vitezu izjavio da Hrvatski narodni sabor (HNS) već radi na rješenjima za teritorijalnu reorganizaciju Bosne i Hercegovine, koje će predložiti ako se Izborni zakon ne izmijeni.
“Nikakva teritorijalna reorganizacija Bosne i Hercegovine, na etničkom principu i raspakivanje Dejtonskog sporazuma, u ovakvim političkim okolnostima nije moguća, a da to ne proizvede sukobe. Oni, koji pozivaju na teritorijalnu reorganizaciju Bosne i Hercegovine, time samo vrše pritisak i šalju jednu vrstu javne prijetnje kako bi se njihovi anticivilizacijski i antievropski zahtjevi o izmjenama Izbornog zakona ispunili”, konstatirao je.

Napomenuo je i na prijedloge rješenja, kako je naveo, probosanskih stranaka.

“Oni, koji o eventualnim rješenjima donose odluke prijetnje etnoteritorijalnom reorganizacijom, ne smiju uzeti kao realnost, pored brojnih prijedloga probosanskih stranaka o ograničenim izmjenama Ustava i izbornim zakonima, koji su u više navrata dostavljani u parlamentarnu proceduru, ali i na uvid međunarodnim zvaničnicima”, zaključio je Komšić.

Čović je danas novinarima nakon HDZ-ove klauzure u Vitezu izjavio da će HNS-ov prijedlog izmjene teritorijalnog ustrojstva Bosne i Hercegovine biti “racionalan”.