Home » Komšić poručio Schmidtu da traži izgovor za nametanje Izbornog zakona: Smiješan pokušaj

Komšić poručio Schmidtu da traži izgovor za nametanje Izbornog zakona: Smiješan pokušaj

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentirao je postupke visokog predstavnika Christiana Schmidta u kojem poziva predsjednika i potpredsjednike FBiH da se završi procedura imenovanja sudija u Ustavni sud tog entiteta te popuni Vijeće za nacionalne interese.

Komšić je ovo ocijenio kao pokušaj Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da pronađe bilo kakav izgovor za nametanje diskriminirajućih odredbi izbornog zakona.

“Vidljivo je da gospodin Schmidt traži bilo kakav način kojim bi zadovoljio ovdašnju javnost a da pri tome Dom naroda FBiH putem nametnutih odluka isporuči Zagrebu. Pokušaj discipliniranja Čavare koji je po svoj prilici uigran jeste smiješan i jedino je u funkciji pridobijanja izgovora za nametanja diskriminirajućih rješenja”, rekao je Komšić.

Dodao je da je u pitanju još jedan pokušaj da se zauvijek cementira presudan utjecaj zvaničnog Zagreba na političke procese u Bosni i Hercegovini.

“Napori koji se ulažu kako bi se Dom naroda i političko odlučivanje iz BiH prenijelo u Zagreb iziskuju to da se probosanske a posebno građanske opcije dogovore oko pozicije vezane za ulogu Doma naroda. Raniji ujednačeni stavovi o potrebi reduciranja ovlasti domova naroda dobra su polazna osnova za jedinstven stav po tome pitanju”, dodao je Komšić.

Izvor: Klix