Home » Konačno: Bolja kontrola nevladinih organizacija u BiH

Konačno: Bolja kontrola nevladinih organizacija u BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na današnjoj sjednici trebao razmatrati zahtjev Vijeća ministara BiH da se prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi razmatra po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona kojim se omogućava njegova kvalitetnija primjena te osigurava dosljedna primjena zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udrugama i zakladama.

Između ostalog, dopunama zakona omogućava se Upravnoj inspekciji da, uz neposredni, može vršiti i posredni inspekcijski nadzor uvidom u dokumentaciju za više od 2200 nevladinih organizacija upisanih u registar Ministarstva pravosuđa BiH, što zahtijeva znatno manje vremena i proces nadzora čini učinkovitijim.

Izaslanici bi trebali razmatrati i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu koji je predložilo Vijeće ministara BiH. Pomoćnik ministra prometa i veza BiH Zoran Andrić ranije je kazao za Fenu da je osnovna namjera Ministarstva i Vijeća ministara BiH uređenje oblasti međunarodnog i međuentitetskog prijevoza u BiH kada je u pitanju registracija kompanija koje obavljaju međunarodni prijevoz, licenciranje, pristup profesiji vozača.

  CIK BiH uvodi novine na izborima: Kabine će biti okrenute drugačije

– Uradili smo sve što je moguće u ovom trenutku kako bismo nelegalan prijevoz koji se obavlja, posebno u međunarodnom prometu, prepoznali kroz ovaj zakon i omogućili jedan provedbeni alat inspektorima u BiH i u entitetima i Distriktu
Brčko kada je u pitanju suzbijanje rada “na crno”, istaknuo je Andrić.

vecernji.ba