Home » Konaković: Ako Dodik izabere put konflikta neće biti dobro ni njemu ni onima koji to slijede

Konaković: Ako Dodik izabere put konflikta neće biti dobro ni njemu ni onima koji to slijede

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković upozorio je da predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata i predsjednik entiteta RS Milorad Dodik ima dva jasna izbora, evropski – koji donosi perspektivu, boljitak i bolje uvjete života za sve građane Bosne i Hercegovine, te konfliktni – siromaštvo i administrativne probleme.

Konaković je to izjavio danas, komentirajući još jednu Dodikovu prijetnju da će proglasiti nezavisnost entiteta RS ukoliko visoki predstavnik Christian Schmidt nametne zakon o državnoj imovini.

– Kakav je to ambijent ili budućnost nekog entiteta koji bi pokušao potražiti neovisnost i koje bi to zemlje priznale RS – izjavio je Konaković.

Smatra da Dodik time odvodi RS u potpunu izolaciju i to nakon što je Evropska unija konačno otvorila vrata BiH.

– Ako bude izabrao put konflikta, upozoravam da neće biti dobro ni njemu, ni onima koji to slijede – upozorio je šef bh. diplomatije.

Konaković je stava da se dosad pokazalo da kompromisi imaju efekte i da su donijeli rezultate. Smatra da je protekla godina bila teška, ali vrlo uspješna te da će naredna biti još izazovnija.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, kazao je da će struka uskoro privesti kraju stavove, nakon čega će to rješavati politika.

– Dogovorili smo se da krajem januara koalicijski partneri u Federaciji održe veliki skup, na kojem ćemo razgovarati o tim temama. Zanima nas implementacija presuda međunarodnih sudova, kako bi naše kolege imale mogućnost kandidature za Predsjedništvo u cijeloj BiH – istakao je.

Dodao je da je stranka Narod i Pravda ponudila elegantna rješenja, određivanje mjere etničkog i građanskog u boljem omjeru, jer danas dominira etničko.

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt zaprijetio da će nametnuti tehničke izmjene izbornog zakonodavstva radi zaštite integriteta izbornog procesa, ukoliko ga parlamentarne strukture u BiH ne usvoje u kratkom roku, jučer je održan sastanak članova Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine i predstavnika parlamentarnih stranaka.

Predstavnici Trojke i SDA podržavaju uvođenje novih tehnologija u izborni proces i predložene izmjene, dok HDZ tvrdi da je potrebna cjelokupna reforma Izbornog zakona koja će uz tehničke izmjene osigurati i izbor legitimnih hrvatskih predstavnika u vlasti.

Predstavnici stranaka iz Republike Srpske se također protive nametanju izmjena, jer smatraju da visoki predstavnik nelegitimno djeluje u BiH, zbog čega i ne poštuju njegove odluke.

Govoreći o stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH, Konaković je kazao da čeka dan kad će oni otići, ali da je to za sada nemoguće.

– Upravo je taj Ustavni sud pod stalnom paljbom onih koji traže da strane sudije odu, što bi zapravo značilo samo izlazak iz sistema koji će da sruši Ustavni sud – kazao je Konaković te poručio da je to najvažnija institucija zaštite ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.