Home » Konferencija u Travniku: Predškolski odgoj je jako važan

Konferencija u Travniku: Predškolski odgoj je jako važan

Međunarodna konferencija “Kompetencije u predškolskom odgoju i obrazovanju” održava se danas i sutra u Travniku u okviru projekta “Teacher”, čiji je cilj harmonizacija i unaprjeđenje nastavnih planova studija za predškolsko obrazovanje djece, te kompetencija i vještina budućih odgajatelja.

Projekt “Teacher” dio je programa Erasmus+, a Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku glavni je nosilac tog projekta, finansiranog sredstvima Europske unije.

Kako je rečeno, glavni cilj konferencije je predstavljanje rezultata istraživanja koje je provedeno među interesnim grupama predškolskog odgoja te analize studijskih programa predškolskog odgoja univerziteta koja su uključena u projekt “Teacher”.

Predsjednica Društva zaposlenika predškolskih ustanova Federacije BiH Ljiljana Kovač upozorila je da se situacija u predškolskom obrazovanju u Federaciji BiH razlikuje od kantona do kantona, ali da je zajednički problem nedovoljan broj djece uključen u predškolsko obrazovanje.

Prodekan za nastavu na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Siniša Opić kazao je da je propitivanje kvalitete predškolskog odgoja i obrazovanja nužno, jer se svakoj zemlji koja ulaže u ovaj vid obrazovanja dugoročno garantuje uspjeh.

Voditeljica ekspertnog tima projekta “Teacher” i  predstavnica Univerziteta u Travniku Amra Tuzović kazala je da je će učesnici projekta i konferencije mapirati trenutno stanje i potrebe predškolskog obrazovanja te odrediti daljnje korake kako bi se došlo do kvalitetnog obrazovanja i kompetentnih odgajatelja.

U projektu “Teacher” učestvuje šest univerziteta iz BiH, te četiri partnera iz Europske unije, a trajat će do oktobra 2019. godine.

Tntportal.ba