Home » Kozarac: Sjećanje na 1.226 poginulih i prije 24 godine potpuno razrušeni gradić

Kozarac: Sjećanje na 1.226 poginulih i prije 24 godine potpuno razrušeni gradić

Stanovnici kozaračke regije danas su mimohodom glavnom ulicom u Kozarcu do šehidskog mezarja u naselju Kamičani i vjerskom molitvom obilježili 24 godine od razaranja ovog gradića u zapadnom dijelu BiH i pet njegovih naselja sa bošnjačkom većinom u proteklom ratu.

Oni su nakratko zastali i kod spomen obilježja podignutog 2010. godine u centru Kozarca, na kojem su isklesana imena 1.226 lica koja su sa ovog područja poginula u ratu, da bi položili cvijeće i odali im poštu, javlja Anadolu Agency (AA).

U mimohodu je bila i Safija Jakupović koja je rekla da je 24. maj podsjeća na njenu i tragediju mnogih porodica ove regije.

– Izgubila sam sina, jedinca koji je imao 25 godina. Otjeran je u logor “Keraterm”, a onda u logor “Omarska” i onda je otjeran nisam znala gdje. Rekli su mi kao da je otišao na razmjenu, a onda su ga pronašli negdje kod Grmeča, ali mi nisu dali da mu odem. Njegove posmrtne ostatke sam pronašla, ali ne znam tačno kad, možda prije-tri četiri godine, a ukopan je u šehidskom mezarju u Kamičanima – kazala je.

Dodaje da ima i kćerku koja sa porodicom živi u Austriji, a da ona u Kozarcu živi sama.

Pripadnici Vojske RS su 24. maja 1992. godine izvršili napad na Kozarac i pet naselja sa bošnjačkom većinom i tokom dvodnevnog granatiranja su ih razorili.

Veliki broj stanovnika ove regije je potom završio u prijedorskim logorima “Trnopolje”, “Keraterm” i “Omarska” u kojima ih je znatan broj ubijen.

Nakon njihovog zatvaranja oni su krenuli u progonstvo i većina ih je svoj život organizovala u zapadnoevropskim zemljama, Australiji i Americi.

Manjem broju koji se vratio u Kozarac i pet njegovih naselja ovo je 17. godina kako bilježavaju godišnjicu njihovog razaranja.

  Dijaspora u Australiji podržala košarkašice BiH, na donatorskoj gala večeri uručen ček

– Neko kaže da je ovo organizovano obilježavanja godišnjice, a ja bih rekao da je ovo više spontano okupljanje, jer za ovo nije trebalo nikoga obavještavati. Građani su prihvatili ovaj datum kao svoj i svake godine ovakav je odziv. U Mutlijskoj džamiji se klanja podnevni namaz i onda dođemo ovdje da našim šehidima poklonimo Jasin – kazao je predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kozarac, Teufik Kulašić.

Na pitanje kako žive povratnici, koji su vlastitim sredstvima i radom, zatim sredstvima međunarodnih donatorskih sredstava, te sredstima na lokalnom, entitetskom i državnom nivou ovaj gradić i naselja digli iz pepela, kazao je da nisu izolovani od prisutne situacije u Bosni i Hercegovini.

– Svima nam je loše. Mi smo građenjem naših objekata i džamija, dokazali da hoćemo tu da živimo međutim, ova druga strana ili nas ne shvata, ili su u goroj situaciji nego što smo mi sami. Najveći problem u čitavoj BiH, pa i ovdje je velika nezaposlenost i zbog toga i naša omladina odlazi iz Kozarca i to je veliki problem -naglasio je on.

Kulašić je rekao da je u proteklom ratu stradalo oko 1.230 žitelja tog gradića, a da su do sada ekshumirani posmrtni ostaci 800 ubijenih koji su ukopani u šehidskom mezarju u Kamičanima.

Za stradanje bošnjačkog naroda na kozaračkoj regiji nedavno je Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv tri lica iz Prijedora.

Kozarac i njegova regija naročito ožive u ljetnim mjesecima kada na godišnji odmor iz inostranstva dođu nekadašnji žitelji ovog grada i regije.

(Faktor.ba/Foto: Anadolu Agency)