Home » Krajinović otkriva kakva nas zima očekuje

Krajinović otkriva kakva nas zima očekuje

Nakon nešto toplijeg oktobra u kojem smo uživali u jeseni, već početkom novembra pale su prve pahulje snijega na planinskim predjelima. Posljednjih nekoliko dana dani su u znaku kiše i oblačnosti.

KAD STIŽE “PRAVI SNIJEG”?

Kao i uvijek, dio stanovništva više uživa u sunčanim ljetnim danima pa toplija jesen na neki način je oproštaj od ljeta. S druge strane za drugi dio stanovništva vlada euforija zbog dolaska zime i mogućnosti uživanja u zimskoj idili.

Kako bismo saznali kakva nas zima očekuje kontaktirali smo Bakira Krajinovića, meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Loša vijest za ljubitelje zime je da prema dugoročnoj prognozi ovaj mjesec bi trebao biti topliji i sušniji u odnosu na prosječne vrijednosti koje smo navikli da imamo u novembru, navodi u početku Krajinović.

U pogledu sniježnih padavina i nižim slojevima atmosfere naše srednjoročne prognoze ne vide onaj ozbiljniji snijeg, snijeg koji se može zadržati na tlu i formirati snježni pokrivač koji je dovoljan za grudvanje. Takvog snijega prema prognozama u narednih petnaestak dana nema a kako stvari stoje neće ga još biti i do samog kraja ovog mjeseca. S tim da treba napomenuti da uz svaku kišu u novembru na našim planinama i visoravnima, posebno centralnog i istočnog dijela naše zemlje možemo očekivati i sniježne pahulje koje smo imali početkom ovog mjeseca.

Treba napomenuti da je tlo i dalje dosta dosta toplo, 1. novembra imali smo apsolutne rekorde na cijelom prostoru BiH i to je još jedan od faktora koji ne bi dozvolio da se formira sniježni pokrivač.

SNIJEG U ODREĐENIM DIJELOVIMA BIH

Krajinović za Hayat.ba pojašnjava da prema srednjoročnim prognozama kojim raspolažu novih sniježnih padavina do kraja ovog mjeseca može biti samo na planinama centralne i istočne Bosne i djelimično na jugozapadu odnosno višim predjelima kraških polja, jugozapadnog dijela naše zemlje, to su područja iznad Livanjskog polja.

U gradskim sredinama u većim gradovima Bosne i Hercegovine snijega još neće biti. Mjesec novembar svakako da će proteći u tonu one dosadne jesenje kiše koja se očekuje već naredne sedmice. Što se tiče snijega, još ga nema, kaže.

Inflacija i energetska kriza više i nisu novost u javnom diskursu. Bh. građani nastoje prilagoditi se novonastaloj situaciji i valu poskupljenja hrane ali i energenata.

Kako su cijene energenata još uvijek za brojne građane visoke s pravom strahuju pred zimom koja polako stiže u naše gradove.

Prema prognozama stranih meteorologa Južna Evropa i Balkan će biti pogođeni jakim olujama, iako su prognoze na duži vremenski period nepouzdanije od Krajinovića smo tražili da nam prezentira ono što je trenutno vidljivo.

Što se tiče dugoročne odnosno sezonske prognoze što je duži period prognoziranja to je pouzdanost prognoze manja, ali uzevši u obzir da 2022. godina prolazi u trendu sušnijih i toplijih mjeseci u odnosu na prosječne vrijednosti koje smo navikli da imamo u svakom doba godine naši prognozni materijali koje imamo ukazuju da se takav trend može očekivati i u zimskim mjesecima. Toplija i uz manje padavina, kaže Krajinović za Hayat.ba.

  Bitka za bošnjački klub odredit će izgled buduće vlasti u FBiH: Evo kakva je trenutno situacija

Istaknuo je da je naša klima takva da skoro svake sezone imamo prodore hladne zračne mase u zimskim mjesecima sa sjevera odnosno sjeveroistoka. Također, na vremenske prilike tokom zime u našim krajevima utiče i sibirska anticiklona.

Kad god se sibirska anticiklona pojavi i diktira vremenske prilike u našoj zemlji mi imamo uslove, kako u narodu kažu, suhe zime i dosta niskih temperatura uz onaj suhi snijeg. Tako da na takve uslove smo skoro pa svake sezone imamo jednu takvu epizodu hladnijih dana i temperature do minus deset. To svakako moramo očekivati i ove zime iako naše prognoze pokazuju da će u prosjeku vrijednosti temperatura koje očekujemo u zimskim mjesecima biti iznad referentnih vrijednosti.

Na kraju naglašava da informacija da će zima koja je pred nama biti toplija i sušnija ne znači da će biti zima koju nikada ranije nismo vidjeli.

Građanima savjetujem da redovno prate sve informacije koje dolaze iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda u pogledu srednjoročne i kratkoročne prognoze kako bi prebrodili i te uobičajene hladne dane tokom zime. To ne znači da će zima biti nešto što nismo nikad vidjeli prije pa iako su ove očekivane temperature iznad prosjeka, svakako da neće to biti topla zima u onom kontekstu da možemo biti u majici kratkih rukava i izaći vani, naravno moramo biti spremni na hladnije uslove ali ne tako hladni kao što smo imali u prošloj godini, zaključio je Krajinović.

MANJE PADAVINA

Do kraja novembra prognoze pokazuju da će vrijednost srednjih temperatura biti između 2 i 3 stepena Celzijusa više od tog prosjeka, za mjesec decembar između 1 i 2 stepena.

Što se tiče trenda on se očekuje u istom smjeru da bude i u januaru i februaru.

Temperature će biti natprosječno tople uz manje padavina nego što je to uobičajeno ali svima mora biti jasno da moramo biti spremni na prodor hladnih zračnih masa sa sjevera jer je to sasvim uobičajeno za naše klimatske uslove. Kada dođe do epizode hladnih dana u našoj zemlji moraćemo se konsultovati sa prognozama za kraći vremenski period kako bi informacije koje dajemo bile pouzdane. Koji je obim temperatura koji očekujemo i kolike su to sniježne padavine koje se mogu desiti u tim danima, pojašnjava Krajinović.

Izvor: Hayat.ba