Home » Kralj Filip VI: BiH ima podršku Španije u očuvanju suvereniteta, posebno pratimo dešavanja u RS-u

Kralj Filip VI: BiH ima podršku Španije u očuvanju suvereniteta, posebno pratimo dešavanja u RS-u

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je danas u Madridu sa Njegovim Veličanstvom Kraljem Španije Filipom VI.

Sagovornici su razgovarali o prijateljskim odnosima između dvije države, o unapređenju političkih, ekonomskih, ali i kulturnih veza između dvije prijateljske zemlje. U tom smislu razgovarano je i o ideji otvaranja Instituta Miguel de Cervantes u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je zahvalnost Njegovom Veličanstvu Filipu VI za pomoć Kraljevine Španije koja je pružena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, pri tome izrazivši saučešće zbog smrti generala Luisa Carvajala, koji je komandovao španskim trupama u Bosni i Hercegovini. Kralj Filip VI istakao je kako u vojsci Kraljevine Španije mnogi vojnici i generali osjećaju povezanost sa Bosnom i Hercegovinom, te da su vrlo česta prisjećanja na angažman španske vojske u Bosni i Hercegovini.

  U BiH u oktobru 143,5 hiljada turista, ostvareno 292,8 hiljada noćenja

Kralj Filip VI izrazio je zadovoljstvo činjenicom što se Vlada Kraljevine Španije obavezala na aktivniji angažman i pomoć Bosni i Hercegovini u oblasti ekonomske saradnje, naglasivši podršku očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, te da je to zajedničko i Bosni i Hercegovini i Kraljevini Španiji. Također, Kralj Filip VI s tim u vezi naveo je da u Kraljevini Španiji posebno prate dešavanja u jednom od bosanskohercegovačkih entiteta.

Predsjedavajući Komšić kazao je da se sva otvorena pitanja u Bosni i Hercegovini moraju rješavati uz više međusobnog razumijevanja, te isključivo kroz institucije države Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Komšić danas se sastao i sa premijerom Kraljevine Španije Pedrom Sanchezom koji je najavio zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Izvor: Klix