Home » Kritika urodila plodom: Skinute betonske barikade u Štrosmajerovoj ulici u Zenici

Kritika urodila plodom: Skinute betonske barikade u Štrosmajerovoj ulici u Zenici

Grad Zenica počeo je realizaciju projekta rješavanja stacionarnog saobraćaja na području grada. U okviru projekta je i postavljanje betonskih barikada na trotoar, a kako bi se spriječilo parkiranje vozila.

Kako smo jučer pisali o tome, uslijedila je lavina negativnih komentara i osuđivanje javnosti.

Također, reagovali su i iz Udruženja paraplegičara Zenice, a predsjednik UO Udruženja Harun Aliefendić je izjavio sa se moraju poštovati uredbe o uklanjanju arhitektonskih barijera

– Naravno, svaka vrsta zaprečavanja koja omogućava nesmetano kretanje građana je poželjna radi problema saobraćaja u mirovanju, odnosno parkiranju, ali rješenja koja vode da se onemogući sigurno kretanje trotoarima kao što je ovo nisu poželjna, te smo stava da postoje puno efikasnija i vizuelno prihvatljivija rješenja, poput uzdignutih ivičnjaka koji se primjenjuju u brojnim gradovima. Sigurno je da Zenica spada u red gradova s omogućenom pristupačnošću, što je zasluga dugogodišnjeg rada sa nadležnim organima i seže od 2011. godine, te smo mišljenja da treba slušati i tražiti mišljenja nevladinog sektora koji se bavi problematikom invaliditeta, te smo sigurno da se ovakve stvari ne bi dešavale – kazao je Aliefendić.

Možemo reći da je kritika urodila plodom, obzirom da smo danas primjetili da su betonske barikade se počele skidati na spornom dijelu sa trotoara.

Izvor: zenit.ba