Home » KUCZ planirala veći dio budžeta za hitne mjere i spašavanje u ZDK

KUCZ planirala veći dio budžeta za hitne mjere i spašavanje u ZDK

Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, kojim je predsjedavao komandant, kantonalni ministar Arnel Isak, usvojio je Program utroška budžetskih sredstava i plan korištenja sredstava posebne vodne naknade za zaštitu i spašavanje za 2019. godinu. Ukupan budžet Kantonalne uprave civilne zaštite za ovu godinu planiran je u iznosu od 1.440.056,00 KM, od čega su 852.182,00 KM namjenska sredstva posebne vodne naknade za zaštitu i spašavanje, a 587.874,00 KM sredstva iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona.
“Osim za opremanje i obučavanje struktura civilne zaštite, veći dio sredstava namijenjen je za hitne mjere i spašavanje, što je naša primarna zadaća.

Za hitne mjere i spašavanje imamo na raspolaganju 500.000,00 KM namjenskih sredstava plus 400.000,00 KM budžetskih sredstava koja u svakom trenutku možemo staviti na raspolaganje uz zaključak Vlade ZDK”, obrazložio je direktor KUCZ Džavid Aličić, navodeći kako će Program utroška budžetskih sredstava i plan korištenja sredstava posebne vodne naknade za zaštitu i spašavanje biti upućen na usvajanje Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Vezano za najave meteorologa da bi BiH početkom iduće sedmice mogle pogoditi obilne kišne padavine, Aličić je istakao da KUCZ prati stanje na terenu te poduzima mjere koje će omogućiti pravovremenu reakciju i mobilnost svih struktura civilne zaštite ukoliko dođe do nepogoda.

Press služba ZDK