Home » Lagane vježbe za ublažavanje bolova u leđima

Lagane vježbe za ublažavanje bolova u leđima

Snažan i oštar bol u donjem dijelu leđa i nogama koji nastaje kao posljedica išijasa, osim masažama i fizikalnom terapijom možete ublažiti i vježbama kod kuće. Sa laganim treningom treba krenuti odmah čim bolovi popuste. Najbolje je početi sa vježbama za istezanje leđa, a zatim nastaviti sa onim koje jačaju trubušnu i leđnu muskulaturu. Ovih nekoliko vježbi mogu vam pomoći da smanjite osjećaj ukočenosti i bola, kao i trnjenje koje se često javlja duž nogu.

Vježba 1. Lezite na leđa, stopalo lijeve noge stavite na koljeno desne. Rukama uhvatite desnu natkoljenicu malo iznad koljena i vucite lagano na prsa. Zadržite 30 sekundi. Isto ponoviti sa drugom nogom.

Vježba 2. Zauzmite neutralan položaj dok ležite na leđima. Pri udisaju savijte kičmu u položaj luka i krenite prema naprijed, zadržite, i vratite u početni položaj tako da donji dio leđa i karlica budu “prilijepljeni” za podlogu. Zadržite se u svakoj poziciji po pet sekundi.

Vježba 3. Lezite na leđa, raširenih ruku i nogu savijenih u koljenima. Spojene noge nagnite prvo udesno, zatim ih vratite u početni položaj pa ih nagnite u lijevu stranu.

Vježba 4. Iz ležećeg položaja podignite gornji dio tijela, oslanjajući se na pod laktovima i podlakticom. Zadržite se u ovom položaju sve dok vam u njemu ne bude neugodno, a potom se ponovno spustite u početni položaj.

Vježba 5. Lezite na leđa nogama savijenim u koljenima i kukovima. Ruke ispružite uz tijelo. Podignite glavu i ramena od podloge, zatim prstima dotaknite koljena, zategnite stopala i pritisnite kičmu uz podlogu. Zadržite nekoliko sekundi i vratite se u početni položaj.

Vježba 6. Iz klečećeg položaja podignite lijevu nogu i desnu ruku. Vratite se u početni položaj i isto to ponovite drugom rukom i nogom.

Vježba 7. Iz klečećeg položaja dižite se polako gore sve dok ruke i noge ne budu potpuno opružene. Glava ostaje između ruku. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi, a onda ponovite vježbu nekoliko puta.

Vježba 8. Sjedeći na stolici ili pilates lopti, sagnite se što više, opuštenih ruku između raširenih koljena. Zatim se polako uspravite.

Nezavisne.com