Home » Lana Škrgatić je gost i autor na novoj pjesmi “Srčanog udara”

Lana Škrgatić je gost i autor na novoj pjesmi “Srčanog udara”

Članovi grupe “Srčani udar” i Lana Škrgatić, hrvatska muzičarka, profesorica i povremena članica “Crvene jabuke”, koja djeluje i u svom ženskom sastavu C.U.R.E., upoznali su se u Kanadi tokom turneje “Zabranjenog pušenja”, s kojim je Škrgatić svirala, a sada imaju zajedničku pjesmu “Gost”.

Zanimljivo je kako je došlo do ove saradnje. Dejan Đurković iz “Srčanog udara” tekst pjesme je napisao prije više od godinu dana, ali nikako nije uspijevao da za nju sklopi prikladnu muziku kojom bi na pravi način dočarao dramatiku poruke. Potom su članovi benda došli na interesantnu ideju da uključe fanove u stvaranje njihovog novog albuma “Sve ili ništa”, tako što će jednom od njih omogućiti da napiše muziku na tekst pjesme “Gost”. Uslijedio je konkurs na društvenim mrežama…

– Tokom lockdowna usred ludila sa koronom, ja sam jedno jutro na njihovom postu na Facebooku vidjela kako traže muziku za jedan svoj tekst. Bilo je 7 ujutro i bila sam u polusnu, ali čim sam vidjela tekst za pjesmu “Gost”, ja sam čula melodiju u svojoj glavi i odmah sjela za klavir. U 7:10 sam poslala svoju verziju “preko bare” i već do 7:30 su mi se javili kako im se jako sviđa i kako bi voljeli da iskoriste moju muziku, ali i da budem izvođač na pjesmi u duetu sa njima. Ta hemija se jednostavno desila i jako sam sretna što smo tako lijepo sarađivali. Čak je i spot snimljen na dva dijela svijeta, ali ispalo je lijepo- kaže Lana Škrgatić.

Dejan Đurković dodaje da je ovo jedina pjesma sa albuma “Sve ili ništa” gdje je prvo urađen tekst, a, s obzirom da su na ovom muzičkom materijalu gostovali mnogi poznati pjevači, htjeli su da na posljednjoj pjesmi gostuje i publika.

– Dobili smo nekoliko stotina audio snimaka fanova iz cijelog svijeta, ali se Lanina interpretacija muzike na tekst izdvojila onako kako smo baš svi htjeli da zvuči- govori gitarista i lider “Srčanog udara”.

Kako pojašnjava, pjesma “Gost” je priča o ljudskoj svijesti i nekom urbanom sljepilu, u kojem se čovjek poistovjećuje sa materijalnim svijetom, izgubivši osjećaj za sopstveni duh u biti samog života i postojanja.