Home » Lendo: Imenovanje Jukića koji je presuđivao logorašima u Žepču uvreda je za sve Bošnjake

Lendo: Imenovanje Jukića koji je presuđivao logorašima u Žepču uvreda je za sve Bošnjake

Nakon imenovanja Marijana Jukića, koji je bio istražni sudac u sklopu Okružnog vojnog suda hrvatske zajednice Herceg-Bosne na poziciju savjetnika u Vladi Zeničko-dobojskog kantona reagovao je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Lendo je poručio da posljednje imenovanje osobe koja je presuđivala logorašima u Žepču na poziciju savjetnika u Vladi Zeničko-dobojskog kantona pokazuje da se nastavlja praksa vrijeđanja i omalovažavanja bošnjačkog naroda u FBiH.

“Imenovanje bivšeg istražnog sudije Okružnog vojnog suda tzv. Herceg-Bosne Marijana Jukića ne samo da je jako loša poruka preživjelim logorašima iz Žepča i Zeničko-dobojskog kantona već je i uvreda za sve Bošnjake”, rekao je.

On je kazao da činjenica da Jukić savjetuje Vinka Marića, nekadašnjeg pukovnika HVO-a koji je široj javnosti poznat po prisustvu prijemu kod hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića skupa sa haškim osuđenikom Tihomirom Blaškićem i zbog kojeg je smanjen broj Bošnjaka u Vladi ZDK, potvrđuje da to imenovanje nije incident već ustaljena praksa.

“S obzirom da je ministar Marić kandidat stranke koja se deklariše kao probosanska (Bosanskohercegovačka inicijativa Fuad Kasumović), evidentno je da takve stranke koje čine vlast u ZDK i na nivou FBiH ne samo da pristaju na obespravljivanje i vrijeđanje Bošnjaka već čak aktivno učestvuju u tome”, rekao je.

Lendo je poručio da takvim odnosom, uz šutnju na pokušaje rehabilitacije presuđenih ratnih zločinaca, pravdanje gradnje muzeja posvećenog HVO-u u logoru Heliodrom i redovno ispunjavanje političkih želja HDZ-a, stranke tzv. “Trojke” i njihovi partneri prave nesagledivu štetu bošnjačkom narodu.

Pozvao je nosioce izvršne i zakonodavne vlasti da se ponašaju odgovorno, te da poštuju Ustav, zakone i ostale važeće propise, a naročito osjećanja žrtava iz proteklog rata.

Izvor: klix.ba