Home » Lijan napustio zatvor, ali ne može napustiti i BiH

Lijan napustio zatvor, ali ne može napustiti i BiH

Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar poljoprivrede u Vladi Federacije BiH, napustio je danas oko 12 sati pritvorsku jedinicu u Tuzli, potvrđeno je za Faktor.

Prema riječima Emine Trhulj, koordinatorice Ureda za odnose s javnošću NSRZB, u stranci su putem medija saznali da su Jerko Ivanković Lijanović i Stipe Šakić na slobodi.

– On je pušten da se brani sa slobode. Njegova porodica na putu je za Tuzlu. Ovim putem molimo medije da imaju u vidu mjere zabrane koje su izrečene Lijanoviću i Šakiću, te da ih ispoštuju – rekla nam je Trhulj.

Sud je donio mjere zabrane u okviru kojih je Lijanoviću zabranjeno sastajanje s medijima, komuniciranje sa drugooptuženim, kao i komuniciranje sa svjedocima.

Inače, jučer je održano ročište na Kantonalnom sudu u Tuzli po prijedlogu Tužilaštva TK da se Lijanoviću produži pritvor. Prijedlog odbrane bio je da se Lijanović pusti iz pritvora  što je Kantonalni sud u Tuzli na kraju i uvažio.

Prema optužnici koju je podiglo Tužilaštvo TK Lijanović je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja, i sudi mu se za nezakonitosti prilikom dodjele podsticaja poljoprivrednicima na području TK i FBiH u periodu od 2011. do kraja 2014.

(Faktor.ba)