Home » Magazinović: Živimo u državi gdje se poskupljenje goriva predstavlja kao pozitivan rezultat vlasti!

Magazinović: Živimo u državi gdje se poskupljenje goriva predstavlja kao pozitivan rezultat vlasti!

Izmjene Zakona o akcizama na hitnoj su sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH koja je zakazana za 5. april.

Poslanici će se izjašnjavati i o drugim zakonima koji su uslov za nastavak kreditnog aranžmana s MMF-om. Bez preostala četiri uslova novac MMF-a za BiH neće biti na raspolaganju, a novi rok za ispunjavanje je 7. april.

Još je neizvjesno i da li će biti usvojene neophodne izmjene, jer poslanici Saveza za promjene neće podržati predložene izmjene, a poslanici SNSD-a najvjerovatnije neće ni doći na sjednicu, odnosno tvrde da RS ima drugih načina da osigura finansiranje.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH, ističe da je ‘činjenica da živimo u državi gdje se poskupljenje goriva predstavlja kao pozitivan rezultat vlasti’.

– Vidjeli smo to prije nekoliko dana kada je nakon sjednice Vijeća ministara organizovan press na kome je slavodobitno objavljeno da je usvojen zakon koji znači poskupljenje od 15 feninga po litru. Bez obzira što je to jedan od uslova na koji su se vlasti obavezale u zamjenu za kredit MMF-a, daleko temeljitiji i ozbiljniji pristup je neophodan. Ne postoje analize ili bar nisu dostupne Parlamentu i javnosti na temu šta će se desiti sa cijenama osnovnih životnih namirnica kada poskupi gorivo – kaže Magazinović.

  Vlada FBiH prihvatit će zahtjev penzionera za povećanje minimalnih penzija

On dodaje da je ‘pri tome svima jasno da kada gorivo poskupljuje i sve drugo poskupljuje’.

– Kada gorivo pojeftini, još nismo doživjeli da i sve drugo pojeftini. Nije nam poznato da vlade išta rade po tom pitanju. Da rade, sigurno bi se pohvalili rezultatima rada.

Ne postoje ili bar Parlamentu nisu dostupne ni politike ili mjere zaštite onih najugroženijih koji će se naći na udaru poskupljenja koji slijedi – dodaje Magazinović.

S druge strane, argument da će poskupljenje značiti više sredstava za cestogradnju bi neko možda mogao i prihvatiti da je u protekle dvije i pol godine otvoreno makar jedno gradilište, potcrtava Magazinović, dodajući da ‘svi znamo da novac postoji i čeka, kao i projektna dokumentacija’.

– Umjesto da nam ponude odgovore za višegodišnji zastoj u infrastrukturnim radovima, nama se u zamjenu nudi obećanje da će poslije poskupljenja goriva i lančano svega ostaloga, krenuti radovi.

To nisu dovoljno dobri i kredibilni argumenti da se glasa za Zakon o akcizama. Uz sve to nas čelnici entiteta ubjeđuju da novac od MMF-a nije neophodan i da je neupitna finansijska stabilnost, pa su i taj teret skinuli sa leđa poslanicima parlamentarne većine i olakšali sutrašnje glasanje – ističe Magazinović.