Home » Malim i srednjim poduzećima u FBiH 1,68 miliona KM bespovratnih sredstava

Malim i srednjim poduzećima u FBiH 1,68 miliona KM bespovratnih sredstava

Ugovori o dodjeli bespovratnih poticajnih sredstava potpisani su u utorak u Mostaru između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i 53 poslovna subjekta s područja Federacije BiH.

Spomenuti ugovori potpisani su u sklopu grant sheme “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća” za 2017. godinu, u vrijednosti od 1.684.126,25 maraka.

Pomoćnik federalnog ministra za razvoj Zdravko Čerović kazao je u izjavi za medije kako je jedan dio potrebnih sredstava osigurala federalna Vlada, a drugi dio u iznosu od 450 tisuća maraka osigurana su kao donatorska sredstva Europske unije kroz realizaciju projekta Lokalnog integriranog razvoja, koji provodi UNDP u BiH.

Na natječaj je pristiglo 166 projektnih prijava, od čega su kao uspješne ocijenjene 53 prijave od kojih je 13 iz oblasti drvoprerade, 12 iz oblasti metaloprerade, 12 iz oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića, 6 iz oblasti računarskog programiranja, 5 iz oblasti proizvodnje proizvoda od plastičnih masa i 5 iz oblasti obrade tekstila, obuće i kože.

Ukupna vrijednost svih projekta je oko 4.500 000 maraka, a mala i srednja poduzeća u realizaciji ovih projekta sudjelovat će s iznosom od oko 2.800 000 maraka, pojasnio je Čerović.

  U Sarajevu promovisana publikacija 'Prve smjernice u liječenju karcinoma dojke u FBiH'

“Maksimalno trajanje ovog projekta je osam mjeseci, a nakon toga se nadamo kako ćemo imati minimalno 158 novih radnih mjesta”, naglasio je.

Jedan od potpisnika današnjeg ugovora direktor i vlasnik tvrtke “Eko sir Puđa” iz Livna Tomislav Puđa kazao je kako je njegova firma dobila oko 43 tisuće maraka.

“Grant sredstva su nam omogućila, uz vlastito financiranje, nabavu nekoliko strojeva koji su jako bitni u današnjem vremenu kada sir mora biti jako dobar, kvalitetan i lijepo upakiran, kako bi bili što konkurentniji na tržištu”, kazao je Puđa.

Direktor tvrtke Lončar plast iz Posušja Ivan Lončar ustvrdio je kako oni ukupno investiraju pola miliona, a Federalno ministarstvo razvoja ih pomaže sa 30 hiljada maraka. Ulagat će, kako je kazao, u strojeve za proizvodnju vrećica za smeće što će im pomoć da budu konkurentniji na tržištu.

Fena