Home » Malinari zadovoljni urodom i kvalitetom, otkupna cijena još nije definisana

Malinari zadovoljni urodom i kvalitetom, otkupna cijena još nije definisana

Ovogodišnja berba maline privodi se kraju, a prema riječima malinara Senada Jusića iz Donjih Potočara berba je prošla veoma dobro te je zadovoljan urodom i kvalitetom malina.

– Mi smo u zadnjim danima berbe ove sezone i uspjeli smo da proizvodnju povećamo na 40 posto u odnosu na prethodne godine. Sezona je prošla standardno, još nam nije poznato koja će dobit biti ostvarena. Otkupnu cijenu maline saznat ćemo u septembru ili oktobru. Što se tiče prinosa mi smo uspjeli ubrati oko petnaest tona maline – istakao je.

Inače, Jusić se šest godina bavi malinarstvom sa svojim prijateljem Radenkom Simićem.

  U narednih mjesec dana porast broja slučajeva COVID-19, nakon toga se očekuje stabilizacija

Direktor Opšte poljoprivredne zadruge Srebrenica Ivan Todić kaže da još nije definisana otkupna cijena maline, ali da će biti kao u okruženju i veća u odnosu na prethodnu godinu.

– Ove godine malina je bila mahom dobrog kvaliteta. Planiramo da u narednom periodu obiđemo naše kooperante i razgovaramo o unapređenju proizvodnje. Isplaćujemo naše proizvođače i nemamo finansijskih problema. Cijena maline u Srbiji kreću se od 450 do 550 dinara s obračunatim PDV-om. Mislim da ćemo i mi ići sa takvom cijenom. Ipak, kvalitet maline je najbitniji – podvlači Todić.