Home » Mašić nakon sastanka Osmorke: Kako Čović može davati ustupke ako Schmidt nameće izmjene (VIDEO)

Mašić nakon sastanka Osmorke: Kako Čović može davati ustupke ako Schmidt nameće izmjene (VIDEO)

Parlamentarci iz redova Osmorke danas su održali sastanak povodom incijative za izmjenu Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.

Damir Mašić iz SDP-a je kazao da će aktivno participirati u izmjenama Ustava FBiH, da je to krupna stvar i da bi se došlo do toga potrebna je saglasnost mnogo političkih subjekata.

“SDP je još 2009. godine predložio i napravio potpuno novi Ustav Republike Bosne i Hercegovine, koji predviđa ukidanje i entiteta i kantona, vraćanje na republiku i uvođenje sistema jedan čovjek jedan glas,” kazao je Mašić.

Rekao je da su ljuti i kivni na visokog predstavnika jer je u izbornoj noći potpuno nepotrebno izvršio intervencije i na Ustav i na izborni zakon i zakomplikovao politički život u Bosni i Hercegovini.

“Mi smo danas u ovoj konstalaciji političkih odnosa samo kao posljedica loših odluka i lošeg djelovanja visokog predstavnika. Što se nas lično tiče i kolektivno u SDP najpoštenije bi bilo da gospodin Schmidt samo onaj politički segment izmjena Ustava, kada su u pitanju rokovi sa tim se slažemo, povećanje broja delegata, povećanje kvalifikovanih većina za delegiranje za predsjednika i potpredsjednika Federacije, što se nas lično tiče najpoštenije bi bilo da ukine taj segment koji je donio u izbornoj noći.” rekao je Mašić.

Istakao je da nisu za privremena nego za stalna rješenja i da ne postoji osoba koja može predvidjeti šta je Schmidtu u glavi, šta želi i kada želi uradit jer je sve neprijatno iznenadio u izbornoj noći.

Ponovio je da su protiv kratkoročnih rješenja, rješenja koja vrše daljnu etno- nacionalnu podjelu, i da se nada da visoki predstavnik neće ići u pravcu u kojem je išao u izbornoj noći te da će popraviti ono što je upropastio.

O izjavi Čovića da neće biti ustupaka Osmorki kazao je da mu nije Čović može dati ustupak ikakav ako buduće rješenje nije stvar političkog dogovora, nego volje šta će uraditi jedan čovjek visoki predstavnik.

Admir Čavalić, zastupnik u Parlamentu FBiH iz Stranke za BiH kazao je da je dobra stvar što predsjedavajući ustavne komisije uputio poziv svim članovima komisije da dostave ustavna rješenja.

“Stranka za BiH i NES su u ovoj sedmici zakazale niz sastanaka sa predstavnicima Osmorke, u okviru koje djelujemo kao dio parlamentarne većine, sa predstavnicima opozicije u federalnom Parlamentu SDA i DF, sa predstavnicima HDZ-a koji su partner u uspostavi vlasti i sa predstavnicima HDZ 1990 i drugih partija. Te sastanke ćemo imati u toku sedmice. Ovo je prvi sastanak i organizovali smo sa našim prijateljima, saradnicima unutar Osmorke.” kazao je Čavalič.

Rekao je da su unutar Osmorke istog mišljenja po pitanju intervencija visokog predstavnika Christiana Schmidta, po pitanju izmjena Ustava.

Irfan Durić iz NES-a kazao je da su do sada dokazali da čvrsto stoje u većini Osmorke koja ima potpisan sporazum, te da je današnji razgovor bio da se nametne proces.

“Narodni evropski savez i Stranka za BiH su kao blok dio parlamentarne većine koja je potpisala sporazum i pokazali smo to više puta. Ovo je djelovanje na anmetanje i rješavanje dugoročno da ne budemo u ovim blokadama,” kazao je Durić.

Adnan Delić iz NiP-a je rekao da podržavaju sve incijative i sve zaključke u kontekstu građanskog opredjeljenja i Federacije i države Bosne i Hercegovine, a da visoki predstavnik treba nametati odluke u korist građanskog opredjeljenja.

Izvor: klix.ba