Home » Mašović i Gowen posjetili helikopterski eskadron Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OSBiH

Mašović i Gowen posjetili helikopterski eskadron Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OSBiH

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović i komandant Nacionalne garde (NG) Maryland generalmajor Timothy E. Gowen sa saradnicima, posjetili su danas 2. helikopterski eskvadron Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane Oružanih snaga BiH.

Tom prilikom su kroz informativni brifing 2. helikopterskog eskadrona upoznati s trenutnim aktivnostima i misijom, te životom i radom u ovoj jedinici.

Također je izvršen i obilazak hangara s helikopterima, koji su za ovu priliku bili opremljeni za operacije MEZP (medicinsku evakuaciju zračnim putem), SAR (search and rescue) i zadatke gašenja požara.

U okviru posjete, visoke zvanice imale su priliku da se upoznaju s novim helikopterima tipa UH-1H II koje su donirale SAD i njihovim operativnim sposobnostima.

– Nadamo se da će ova posjeta biti povod nove saradnje, zajedničkih obuka i jačanje dosadašnjih dobrih odnosa Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Maryland, a naročito u oblasti obuke i edukacije pripadnika OS BiH kroz programe za razvoj zračnih snaga – zajednički je ocijenjeno tokom posjete.

Ova posjeta je potvrda posvećenosti i nivoa saradnje uz vrlo jasnu opredjeljenost za njenim jačanjem – saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.