Home » Matematičarke donijele medalje u BiH, sramota za Vladu FBiH

Matematičarke donijele medalje u BiH, sramota za Vladu FBiH

Bosanskohercegovačke mlade matematičarke osvojile su četiri medalje na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke, koja se održava u Rumuniji od 10. do 16. aprila ove godine, piše agencija Patria.

Takmičarke iz Bosne i Hercegovine pojavile su se prvi put na ovom takmičenju i odmah pokazali svjetsko znanje. Adisa Bolić osvojila je zlatnu medalju, Neira Kurtović i Tijana Babić osvojile su srebrenu, a Milica Babić bronzanu medalju.

U ekipnom plasmanu Bosna i Hercegovina je zauzela 4. mjesto, od 31 države koje se službeno takmiče (osam zemalja kao što su SAD ili Indija koriste ovu priliku kao pripremu i „odmjeravanje snaga“ prije Internacionalne matematičke olimpijade).

Odlazak bh. matematičarki na Evropsku olimpijadu ostao je u sjeni bahatosti federalnih vlasti. Matematičarkama iz Republike Srpske Milici Babić i Tijani Babić troškove je platio Republički pedagoški zavod RS-a.

Vlasti iz FBiH oglušile su se o molbe takmičara iz FBiH. Takmičarki Adisi Bolić novac za put dao je načelnik općine Bosanski Petrovac. Drugoj takmičarki Neiri Kurtović, kao i vodičima, novac su dali roditelji i prijatelji.

Sedmicama ranije takmičarke su pokušavale doći do SDA-ove ministrice obrazovanja i nauke Elvire Dilberović, ili nekoga iz kantonalih vlasti. I jedni i drugi proglasili su se nenadležnim da pomognu odlazak najboljih matematičara na Evropsku olimpijadu. Sjajnu Adisu Bolić i Neiru Kurtović to nije spriječilo da osvoje medalje u Rumuniji. Bh. matematičarke su pripremali i pratili u Rumuniju instruktori Harun Hindija i Bojan Pažin, piše Patria.

Patria