Home » Mehmedović: Najveći kamen spoticanja je odnos prema državi BiH

Mehmedović: Najveći kamen spoticanja je odnos prema državi BiH

Najveći kamen spoticanja je odnos prema državi Bosni i Hercegovini. Ako je za Republiku Hrvatsku ključno sigurnosno pitanje izmjene Izbornog zakona u BiH, kao što je izjavio ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Grlić Radman, onda je to sigurnosna prijetnja za BiH – izjavio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović.

Ističe da su po sadašnjem važećem Izbornom zakonu u Predsjedništvo BiH birani i Dragan Čović i Željko Komšić, ali i drugi članovi Predsjedništva.

– U probosanskom bloku koji izborni proces želi učiniti poštenijim, predložena je izmjena Izbornog zakona koja garantuje integritet izbornog procesa. Međutim, danas imamo negativno mišljenje Ustavnopravne komisije i ne možemo usvojiti te izmjene. Glasat ćemo o odbijanju i vjerovatno ćemo odbiti stav Ustavnopravne komisije i nažalost ušli smo u kompleksnu proceduru za koju treba vrijeme, što nam ne ide u prilog jer se uskoro mora donijeti odluka o održavanju izbora  – kazao je Mehmedović nakon što je Predstavnički dom obavio raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji je predložilo 17 poslanika.

  Bosanac u Švicarskoj Zeid Mešić istinski je heroj dijaspore: “Nema nacije koja je tako dobra, humana, obrazovana, hrabra, a da je najveća žrtva proteklih sistema”

S obzirom na to da Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije podržala principe predloženog zakona, poslanici se danas ne izjašnjavaju o samom tekstu zakona, nego o izvještaju komisije. Ukoliko Predstavnički dom ne prihvati negativan izvještaj Komisije, predloženi zakon će joj ponovno biti upućen na razmatranje i sačinjavanje novog izvještaja.

Mehmedović navodi da su se poslanici našli u situaciji da “podlegnu pritiscima HDZ-a i Republike Hrvatske da se izmjene Izbornog zakona naprave kako bi garantirali izbor kandidata HDZ-a u Predsjedništvo BiH”.

– To je nedopustivo jer je Čović bio u Predsjedništvu BiH i nije zastupao interese ove države, nego Republike Hrvatske i zbog toga je kažnjen. Sada on želi ponovo da bude izabran u Predsjedništvo i da zastupa interese Hrvatske. Zbog toga se digla maltene cijela Evropa, a Hrvatske prije svega. To je nedopustivo i mi to nećemo dozvoliti – zaključio je Mehmedović.