Home » Mektić: Abu Hamza je i dalje prijetnja za BiH

Mektić: Abu Hamza je i dalje prijetnja za BiH

Imad al-Husin, poznatiji pod imenom Abu Hamza nakon sedam godina provedenih u imigracionom centru u Istočnom Sarajevu pušten je na slobodu,prenosi novinska agencija Patria.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je kazao da Imad al-Husin, ili Abu Hamza i dalje predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost, ali je i objasnio razloge njegovog pritvora, kao i današnjeg puštanja na slobodu.

“Prije 8-9 godina smo ga priveli i odredili mjeru nadzora i stavljanja u imigracioni centar jer je predstavljao prijetnju po nacionalnu bezbjednost BiH. Sve te naše odluke je preispitivao Sud BiH. Nismo mogli donijeti rješenje koje je važilo na tih 7-8 godina, nego smo svaki mjesec donosili rješenje za produženje mjere nadzora. Svaki put je koristio mogućnost preispitivanja,a Sud BiH je svaki put povrđivao našu odluku”, kazao je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH je kazao da je evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu potvrdio sve odluke i opravdanost činjenice da je proglašen osobom koja je prijetnja po nacionalnu sigurnost po evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

“Oni su nama zabranili deportaciju u Siriju, jer je ta zemlja u ratnim dejstvima i može mu biti ugrožen život. Mi ga nismo mogli vratiti u Siriju i počeli smo proces potrage za trećom zemljom koja bi bila sigurna”.

“Obratili smo se preko 30 zemalja, neke su odmah odbile zahtjev za prihvat, a neke su tražile dodatne informacije. Nakon što smo im udovoljili zahtjevu, oni su odbili, odnosno nisu udovoljili našem zahtjevu”, pojašnjava Mektić.

“Bili smo u procesu traženja traženja sigurne zemlje, do druge polovine prošle godine, kada je usvojen novi Zakon o strancima u kome se kaže da stranac ne može biti zadržan duže od 18 mjeseci pod mjerom nadzora”, kaže Mektić.

Nakon puštanja na slobodu, ministar Mektić je kazao da Abu Hamza ne može da radi u BiH, i da smo “i on i mi u situaciji da ga moramo trpiti ovdje”.

Mektić je kazao da su primjenjene druge blaže mjere nadzora nakon puštanja iz pritvora, te da mu je ograničena teritorija gdje se može kretati, ali i da mu je izrečena obaveza dva ili tri puta javljanja policiji.

“Pored toga, biće nadziran od svih bezbjednosnih agencija. Da li će se aktivirati na nezakonitim ili nelegalnim radnjama, pogotovo na aktivnostima koje mogu imati karakter ugrožavanja bezbjednosti BiH, to ćemo da vidimo”, kaže Mektić, podcrtavši: “Biće pod punim nadzorom službi 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici”.

Zbog čega je Abu Hamza prijetnja po nacionalnu bezbjednost, Mektić nije mogao komentarisati.

“Ne mogu da iznosim te podatke zbog zaštite po oznakom ‘tajno’. Ono što mogu da kažem jeste da smo te podatke dostavljali Sudu BiH svaki mjesec prilikom produženja mjera nadzora, i Sud je na osnovu tih tajnih podataka potvrdio našu odluku”.

Koliko još sličnih ljudi ima u BiH, Mektić je kazao da je to “popriličan” broj osoba, ali su deportovani, zabranjen im je ulazak u BiH. “Jedini je Imad al-Husin zbog trenutnog ratnog konfilita tu. Čim se steknu uslovi i situacija se smiri, on će biti deportovan u Siriju”, istakao je Mektić za N1.

NAP

Tags