Home » Mektić: Mješanje dizela i baznog ulja je organizovani kriminal

Mektić: Mješanje dizela i baznog ulja je organizovani kriminal

– Ovo je klasičan primjer organizovanog kriminala, a SIPA će otvoriti istragu na nivou BiH, kako bismo spriječili ovu vrstu šverca visokoakciznim robama, naglasio je Mektić

Skoro 30 odsto goriva koje u Bosnu i Hercegovinu dolazi preko Srbije, porijeklom je iz Mađarske. Građani BiH ga kupuju i toče kao dizel, ali to nije čist dizel već je pomiješan sa baznim uljem, što je utvrdio i MUP Republike Srpske u akciji “Kolt”, saznaje Istinito.

 

Pripadnici MUP-a RS utvrdili da se bazna ulja sa niskim viskozitetom miješaju sa dizelom i ovaj slučaj se neće završiti samo na privođenju 12 osoba jer se radi o organizovanoj mreži koja taj posao radi godinama, tvrde dobro obaviješteni izvori.

 

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je najavio da će se njegovo ministarstvo uključiti u rješavanje ovog problema, jer država i entiteti gube godišnje stotine miliona maraka.

 

– Ovo je klasičan primjer organizovanog kriminala, a SIPA će otvoriti istragu na nivou BiH, kako bismo spriječili ovu vrstu šverca visokoakciznim robama, naglasio je Mektić.

 

Bazno ulje oštećuje automobile, ali vlasnicima pumpi koje ga dobijaju iz Mađarske, ili miješaju sami, donosi čisti profit, jer se na uvoz baznog ulja ne plaćaju akcize i porezi.

 

Na domaćem tržištu se po punoj cijeni svakodnevno prodaju hiljade litara goriva. Trećina od toga je jeftino bazno ulje niskog viskoziteta. Stanovnici BiH ga plaćaju po cijeni čistog dizela, a na jednoj cisterni, zarada je oko 30 hiljada maraka.

Istinito/Slobodna Bosna