Home » Mektić: Pojačali smo sigurnost na granicama, grupa Zavetnika iz Beograda neće moći ući u BiH

Mektić: Pojačali smo sigurnost na granicama, grupa Zavetnika iz Beograda neće moći ući u BiH

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, gostujući u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem kazao je da je od Interpola Srbije došla informacija o mogućem dolasku radikalne političke grupe Zavetnici iz Beograda na kontramiting u Banja Luku koji je organizirao predsjednik SNSD-a i RS-a Milorad Dodik kao odgovor na skup opozicije prevođen Savezom za promjene, piše bh. novinska agencija Patria.

Skup opozicije počinje u 12 sati u parku Mladena Stojanovića, dok će miting vlasti početi u 13 sati na Trgu Krajine.

Ministar Mektić je kazao da bi grupa od 50-ak članova Zavetnika rano ujutro u subotu mogla krenuti iz Beograda prema Banja Luci te je obaviješten i MUP RS.

– Dao sam uputu Graničnoj policiji BiH da pojača mjere zaštite i sigurnosti naših granica. Ako se ta grupa bilo gdje pojavi na granici neće ući u BiH – kazao je Mektić i dodao da neće dozvoliti toj grupi ulazak u BiH niti ima potrebe da kreću na taj put.

– Oni imaju namjeru izazvati sukobe –  kazao je Mektić.

Na pitanje kako je moguće da su dozvoljena dva skupa u isto vrijeme što nosi i određenu opasnost, Mektić je vrlo precizno kazao da ministar MUP RS Dragan Lukač nije bio profesionalac već je podlegao političkoj odluci Milorada Dodika i pritisku.

Zavetnici na svojoj zvaničnoj stranici navode da je “RS nova meta zapadnih centara koji su spremni da u njeno ukidanje ulože veća sredstva nego u razbijanju Jugoslavije.”

Inače, kako je najavljeno iz MUP RS 2.000 policajaca bit će zaduženo za sigurnost, ali Lukač je kazao ako budu napadnuti da će uzvratiti. Postoji realna mogućnost za izbijanje nereda u Banja Luci tokom protesta i kontraprotesta.

NAP