Home » Meteorolog Krajinović: Nema više izrazito visokih temperatura, bliži se jesen

Meteorolog Krajinović: Nema više izrazito visokih temperatura, bliži se jesen

Bakir Krajinović, metorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda za N1 je prognozirao vrijeme za predstojeće dane kako u Bosni i Hercegovini, tako i na moru. Kako je najavio, ljetu se bliži kraj i teško da će se sastaviti pet dana bez kiše. Na moru, ipak sunčano i toplo vrijeme.

Vremenske prilike pogoduju za sušu i požare

Narednih dana, najavio je, u BiH, očekuje se promjenjivo vrijeme uz kišu i nešto niže temperature zadržat će se 10-ak dana. Sutra stabilniji dan bez padavina, ali ne tako visoke temperature, u Bosni do 28, a u Hercegovini nešto više.

“Ovakve vremenske prilike pogoduju zbog požara, a isto i zbog suše. Svi smo dugo čekali padavine, iako nisu obilne kiše, ali došle su dobro u svakom pogledu”, rekao je Krajinović.

Kako stvari stoje, dodaje, nećemo imati više izrazito visoke temperature u narednih 15-ak dana i lagano se primičemo jeseni.

Ipak na jugu BiH, ali i na primorju Hrvatske i Crne Gore, dosta lijepo vrijeme se očekuje u narednih nekoliko dana, a temperatura mora još uvijek nije pala.

  Na Svjetski dan turizma Vlada FBiH predstavila Strategiju razvoja turizma 2022. - 2027. (VIDEO)

“I dalje je vrijeme idealno za godišnje odmore na moru. U narednih 15 dana ugodno i lijepo vrijeme, ali sve češće se mogu desiti kiše”, najavio je meteorolog.

Od sredine iduće sedmice, u BiH će biti stabilnije vrijeme, pa opet nestabilno, nema više dugotrajnih i stabilni vremenskih prilika.

Septembar ugodan na moru

Što se tiče septembra, istaknuo je Krajinović, još je rano govoriti o detaljnim prognozama, ali prema analizama trend toplijih i mjeseci i sa manjim količinama padavina nastavit će se i tokom devetog mjeseca. Po pitanju vodnog režima dosta negativno.

Na jugu je vrijeme puno ljepše i stabilnije, tako da i mjesec septembar je, dodaje, dobar za godišnje odmore na obali, i ona kiša koja se desi na moru, neće pokvariti ugođaj.

“Biće ugodno i more. Svi koji se planiraju uputi na more, ne trebaju se plašiti”, zaključio je Krajinović.

Autor: N1