Home » Milanko Kajganić imenovan za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Milanko Kajganić imenovan za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas je na sjednici u Sarajevu donijelo odluku kojom je Milanko Kajganić, dosadašnji v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, imenovan na poziciju glavnog tužitelja.

Kajganić je bio jedini kandidat za tu dužnost, u skladu s odlukom VSTV-a BiH na sjednici krajem septembra, kojom je poništen prijedlog nadležnog Podvijeća o ponavljanju konkursne procedure.

Za spomenutu poziciju tada je nominiran, a danas i imenovan Milanko Kajganić, koji je na sjednici VSTV-a BiH izložio vlastiti program rada.

Inače, intervjuu za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH, od ukupno sedam kandidata, pristupila su četiri i to – Milanko Kajganić, Diana Kajmaković, Miroslav Janjić i Seid Marušić.

Nakon razgovora, kreirana je rang-lista kandidata, prema kojoj je prvorangirani bio Milanko Kajganić, drugorangirani Miroslav Janjić, trećerangirana Diana Kajmaković, a četvrtorangirani Seid Marušić.

Iako su u utrci za poziciju glavnog tužioca prvobitno ostala četiri kandidata, kandidatura Diane Kajmaković naknadno je kompromitirana stavljanjem na američku ‘crnu listu’, te provjerama koje se vrše zbog pojavljvanja njenog imena u porukama na aplikaciji ‘Sky’.

Istovremeno, tužilac Miroslav Janjić je odustao od kandidature, a Seid Marušić nije zadovoljio sve uvjete.

Inače, Milanko Kajganić je rođen u Doboju 16.11.1975. godine. Od 1994. godine do kraja 2006. godine je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na raznim poslovima. Od januara 2007. godine do marta 2014. godine je bio zaposlen u Specijalnom tužilaštvu u Banjoj Luci, a odlukom VSTV-a je u martu 2014. godine imenovan na poziciju tužioca u Tužilaštvu BiH. Kajganić je za vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH imenovan 20. oktobra prošle godine.