Home » Ministar Dario Pekić i policijski komesar Rusmir Šišić posjetili zeničku Župu “Srce Isusovo” u naselju Čajdraš

Ministar Dario Pekić i policijski komesar Rusmir Šišić posjetili zeničku Župu “Srce Isusovo” u naselju Čajdraš

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Dario Pekić i policijski komesar Rusmir Šišić danas su posjetili zeničku župu “Srce Isusovo” u naselju Čajdraš, koje je primio i ugostio Župnik, velečasni Josip Šimunović.

Povod ove posjete je bio događaj iz noći 31.10/01.11.2021. godine, kada su nepoznata lica oskrnavila križ u mjestu Krušćik, u Čajdrašu, ispisivanjem uvredljivih simbola i oštećenjem zaštitne ograde, a koji križ su vjernici navedene župe postavili i gdje se jednom godišnje okupljaju zajedno sa župnikom i mole.

Tokom ove posjete razgovaralo se o pitanjima sigurnosti svih građana na području Zeničko-dobojskog kantona, a naročito sa aspekta sigurnosti vjerskih objekata i vjernika. Župnik Šimunović je u razgovoru istakao zadovoljstvo posjetom, te izrazio zadovoljstvo brzom i efikasnom reakcijom zeničke policije, koja je, nakon što je obaviještena o ovom vandalskom činu, odmah reagovala, te nakon izvršenog uviđaja poduzela sve potrebne mjere na otkrivanju lica koja su oskrnavila križ i počinila ovo nečasno djelo.

Ministar Pekić i komesar Šišić su zajedno sa Župnikom Šimunovićem obišli mjesto na kojem se nalazi križ i tom prilikom posebno naglasili da su poduzete intenzivne mjere i radnje sa ciljem identifikovanja lica koja su izvršila navedeno krivično djelo, kao i njihovog procesuiranja. Takođe su istakli da policijske strukture Zeničko-dobojskog kantona bezrezervno stoje na raspolaganju svim predstavnicima vjerskih institucija, sa ciljem rješavanja određenih situacija i problema, te iskazali spremnost za nesebičnu podršku u radu i djelovanju Katoličke crkve u Zeničko-dobojskom kantonu, prvenstveno u kontekstu osiguranja maksimalne lične i imovinske sigurnosti svih njenih vjernika i zaštite vjerskih objekata.