Home » Ministar odbrane Kraljevine Norveške sutra u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini

Ministar odbrane Kraljevine Norveške sutra u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini

Ministar odbrane Kraljevine Norveške Bjørn Arild Gram boravit će u dvodnevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Tokom posjete Bosni i Hercegovini 26. i 27. septembra, Gram će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH i ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom. Planiran je i obilazak značajnih historijskih lokacija glavnog grada Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Ambasade Kraljevine Norveške u BiH.

Bosna i Hercegovina i Norveška njeguju i razvijaju intenzivnu bilateralnu saradnju u više oblasti, od osnivanja diplomatskog predstavništva 1996. godine. Jedan od sektora gdje je ova saradnja posebno izražena su partnerski projekti koje provode Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju iz norveške ambasade.

Navodi se i to da od osnivanja Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, Norveška kontinuirano pruža podršku kroz brojne važne projekte. To uključuje uspostavljanje i funkcionisanje Centra za obuku za mirovne operacije (PSOTC), podršku rodnoj ravnopravnosti, vojno deminiranje i podršku obavještajnom i sigurnosnom sektoru. Norveška je također podržala jačanje integriteta i profesionalizma u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine kroz izgradnju kapaciteta koju je implementirao Centar za integritet u sektoru odbrane (CIDS) sa sjedištem u Oslu.

Norveška trenutno ima ulogu kontakt zemlje u BiH za saradnju sa NATO-om u Bosni i Hercegovini. Posjeta ministra naglašava značaj posvećenosti i podrške Norveške saradnji koju Bosna i Hercegovina njeguje sa Alijansom, saopćeno je iz Ambasade Kraljevine Norveške u BiH.