Home » Ministarstvo civilnih poslova BiH – Nabavka modificiranih vakcina protiv Covida zavisit će od zahtjeva nadležnih zdravstvenih vlasti

Ministarstvo civilnih poslova BiH – Nabavka modificiranih vakcina protiv Covida zavisit će od zahtjeva nadležnih zdravstvenih vlasti

Posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCPBiH), od početka pandemije COVID-19, osigurano je 2.990.340 doza vakcina AstraZeneca, BioNTech Pfizer, Sinovac, Sinopharm i Moderna.

Na osnovu analiza zdravstvenih stručnjaka, dvije podvarijante omikron soja BA.4 i BA.5 brzo se šire i dodate su na monitoring listu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO) u martu ove godine. Shodno tome, Američka vlada je odobrila nove vakcine za odbranu od najnovijih varijanti omikron soja.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH na upit da li će modificirane buster doze stići na vrijeme za bh. građane za Fenu su kazali da će ukoliko i kada dobiju informacije da je u sklopu mehanizma COVAX i EU4Health moguće nabaviti vakcine, daljnje postupanje biti zasnovano na zahtjevima nadležnih zdravstvenih vlasti.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, na čijem je čelu ministrica Ankica Gudeljević, postupa u skladu sa zahtjevima nadležnih entitetskih ministarstava zdravstva i Brčko distrikta BiH.

– Ministarstvo civilnih poslova BiH koordinira COVAX i EU4Health mehanizmima nabavke vakcina, putem kojih do sada nije bilo moguće nabavljati navedena vakcine s obzirom da COVAX nema potpisan ugovor sa proizvođačima vakcina protiv omikron varijante koronavirusa, niti je kroz mehanizam EU4Health bila ponuđena kupovina navedenih vakcina – istakli su iz tog ministarstva.

Također, Ministarstvo civilnih poslova BiH pruža tehničku pomoć u okviru implementacije Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protivmjera (Joint Procurement Agreement – JPA).

Članovi Upravnog odbora, zaduženi za realiziranje aktivnosti, su predstavnici entiteta imenovani od strane Predsjedništva BiH, a putem kojeg je omogućena nabavka lijekova protiv COVID-19 zaraznog oboljenja, osobne zaštitne opreme i materijala te opreme za vakcinisanje.

– Ministarstvo civilnih poslova BiH ne posjeduje informacije da je u okviru navedenog Sporazuma omogućena nabavka vakcina protiv omikron varijante koronavirusa, te će postupanje Ministarstva, po dobijanju informacija, biti zasnovano na zahtjevima nadležnih entitetskih ministarstava zdravstva i Brčko distrikta BiH – naglašeno je iz MCPBiH.

U Proračunu Bosne i Hercegovine, kako navode, osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 2.000.000 KM namijenjena za osiguranje financijskih sredstava za plaćanje troškova nastalih u okviru ispunjavanja obaveza iz Ugovora o nabavi vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) protiv oboljenja COVID-19 putem mehanizma COVAX.

Ta sredstva su namijenjena i za specifične Ugovora u sklopu  Sporazuma o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protumjera (JPA), kao i drugih budućih ugovornih aranžmana u pogledu pribavljanja zdravstvenih protumjera protiv COVID-19, a koje se odnose na isporuku, uvoz, raspodjelu vakcina i zdravstvenih protumjera. Odnosno, plaćanje troškova organizacije, transporta, inspekcije, osiguranja i drugih troškova u državi proizvođača, kao i za plaćanje troškova skladištenja, špedicije, osiguranja, transporta i troškova za osiguranje kvalitete u Bosni i Hercegovini.

Za proces vakcinacije, ali i uništavanja neiskorištenih vakcina, nadležne su entitetske institucije i Brčko distrikt BiH, podsjećaju iz MCPBiH.