Home » Ministarstvo finansija SAD-a uvelo nove sankcije zvaničnicima RS-a zbog obilježavanja “9. januara”

Ministarstvo finansija SAD-a uvelo nove sankcije zvaničnicima RS-a zbog obilježavanja “9. januara”

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) američkog Ministarstva finansija danas je na listu sankcioniranih osoba uvrstio tri osobe bliske predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Oni su doprinijeli naporima pojedinca pod blokadom (SDN) Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska (RS), u podrivanju mira i stabilnosti Bosne i Hercegovine organizirajući i provodeći obilježavanje takozvanog “dana RS” 9. januara 2024. godine, aktivnost koja je utvrđena kao neustavna u Bosni i Hercegovini. Ove osobe su olakšale napore Dodika u podrivanju Daytonskog mirovnog sporazuma i autoriteta Ustavnog suda BiH i Visokog predstavnika, navodi se u saopćenju.

– Sjedinjene Države duboko su zabrinute zbog kontinuiranih pokušaja podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine kao dviju ključnih institucija najvažnijih za mir i stabilnost u regionu – rekao je podsekretar Ministarstva finansija zadužen za pitanja terorizma i finansijske obavještajne poslove, Brian E. Nelson.

– Mi ćemo nastaviti pozivati na odgovornost one koji nastoje sijati podjele zbog sopstvenih političkih ciljeva, a na štetu građana Bosne i Hercegovine – dodao je on.

Vlada RS-a je 8., 9. i 10. januara 2024. godine organizirala proslave ‘dana RS’ kršeći prethodne odluke Ustavnog suda BiH po kojima je obilježavanje tog praznika 9. januara neustavno, jer kao prioritet postavlja “religijsko nasljeđe, tradiciju i običaje samo srpskog naroda” čime se krši ustavna obaveza nediskriminacije.

Visoki predstavnik rekao je da obilježavanje devetog januara kao ‘dana RS’ predstavlja “jasan i direktan propust u provođenju konačnih i obvezujućih odluka Ustavnog suda BiH”. Napomenuo je da takvo nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH.

Dodik je imenovao i lično zahtijevao od organizacionog odbora da planira obilježavanje 9. januara u tom bh. entitetu.

Tri osobe koja je OFAC danas uvrstio na listu sankcioniranih bili su članovi tog organizacionog odbora za obilježavanje ‘dana RS’ i učestvovali su na sastanku 27. 11. 2023. godine o kojem je javnost uveliko obavještavana, a kojim su pokrenute aktivnosti odbora i odobren plan manifestacija.

Pomaganjem u obilježavanju 9. januara, ove osobe su svjesno djelovale u suprotnosti sa zaključcima Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika i demonstrirale direktno nepoštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

– Današnje aktivnosti nastavak su sankcija koje su Sjedinjene Države nametnule kao odgovor na prethodne incidente kada su određeni pojedinci provodili aktivnosti kojima je podrivana regionalna stabilnost. Ove aktivnosti dio su širih nastojanja Vlade SAD-a da promovira mir, stabilnost i funkcionalnu demokratsku provedbu vlasti u regionu zapadnog Balkana – navodi se u saopćenju.

Sjedinjene Države uvrstile su Milorada Dodika na listu sankcioniranih osoba 5. januara 2022. u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za ili saučesništvo, direktnog ili indirektnog učešća, kršenja ili aktivnosti koji predstavljaju smetnju ili prijetnju provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i zbog koruptivnog djelovanja.

Sjedinjene Države su i prije toga uvrstile Dodika na listu sankcioniranih osoba 17. jula 2017. godine u skladu sa Izvršnom uredbom 13304, jer je aktivno opstruirao ili predstavljao značajan rizik aktivne opstrukcije Daytonskog mirovnog sporazuma.

Branislav Okuka bio je duboko uključen u planiranje i realizaciju obilježavanja ‘dana RS’, te je odgovoran za povećanje prisustva na proslavama. Okuka pripada izvornoj neformalnoj grupi uticajnih Dodikovih savjetnika koji gaje simpatije prema srpskom nacionalizmu i Rusiji, koji podržavaju nezavisnost RS-a i fokusirali se na pripremu planova za prenos nadležnosti sa državnog nivoa BiH na institucije RS.

Dodik i Okuka su zajedno planirali strategije jednodnevnog povlačenja zvaničnika iz reda bosanskih Srba iz svih državnih institucija BiH.

Okuka i grupa Dodikovih saveznika takođe su planirali otpor svakom pokušaju vlasti BiH da uhapse Dodika u slučaju osuđujuće presude. Uz to, Okuka je bio glavni organizator protesta pod nazivom “Granica postoji” koji su održani u jesen 2023. godine uz međuentitetsku liniju u BiH, i autor je spiskova zvaničnika iz reda bosanskih Srba koji su stekli ličnu korist zahvaljujući povezanosti sa Dodikovom strankom, Savezom nezavisnih socijal-demokrata, kako bi učestvovali na narednim protestima – navodi se.

Okuka je uvršten na listu sankcionisanih lica u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer je djelovao ili navodno djelovao za i u ime, direktno ili indirektno, Milorada Dodika.

Jelena Pajić Baštinac je generalni sekretar predsjednika RS. Zajedno sa Okukom bila je članica organizacionog odbora za obilježavanje ‘dana RS’ koji je bio duboko uključen u planiranje i realizaciju manifestacija tim povodom. Baštinac je takođe bila odgovorna za povećanje prisustva ljudi na proslavama 9. januara.

Kao učesnica u tim aktivnostima, Baštinac je aktivno promovirala masovno prisustvo na manifestacijama obilježavanja ‘dana RS’ i javno je odbacila upozorenja i odluke visokog predstavnika u vezi sa tim da proslave 9. januara jesu protivne Daytonskom mirovnom sporazumu.

Srebrenka Golić predsjedavajuća je Vijeća naroda entiteta RS i dugogodišnja članica SNSD-a. Golić se 27. 11. 2023. sastala sa ostalima, uključujući Okuku i Baštinac, radi osnivanja organizacionog odbora za obilježavanje ‘dana RS’ – čiji je član takođe bila – i radi usvajanja plana događaja za proslavu 9. januara. Golić je aktivno učestvovala u proslavama ‘dana RS’ kao službena osoba.

Baštinac i Golić su stavljeni na listu u skladu sa E.O. 14033 zbog toga što su odgovorni za ili su saučesnici u, ili su direktno ili indirektno učestvovali u kršenju ili činjenju radnje koja je ometala ili prijetila implementaciji bilo kog regionalnog sigurnosnog, mirovnog, međusobnog sporazuma ili okvira za odgovornost vezanog za zapadni Balkan.