Home » Ministarstvo odbrane BiH – Posjeta zamjenika pomoćnika glavnog tajnika NATO-a

Ministarstvo odbrane BiH – Posjeta zamjenika pomoćnika glavnog tajnika NATO-a

Predstavnici Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, predvođeni pomoćnikom ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoranom Šajinovićem, primili su u Sarajevu zamjenika pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Javiera Colominu.

Na današnjem sastanku sudjelovala je i zapovjednica NATO Stožera Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, kao i šef Kabineta ministra obrane BiH Kemal Korjenić, a analizirana je dosadašnja suradnja BiH s NATO-om i razmatrane mogućnosti proširenja tog odnosa.

Zamjenik pomoćnika glavnog tajnika NATO-a Colomina je izrazio zadovoljstvo što je Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojilo Program reformi BiH za 2021. i 2022. godinu, kao i očekivanja da bi to moglo značiti novi impuls u odnosim Saveza i Bosne i Hercegovine. Također je ohrabrujućom nazvao odluku Vijeća Sigurnosti UN o produženju mandata misije EUFOR-a, koja predstavlja značajan štit sigurnog i stabilnog okruženja za BiH.

Pomoćnik ministra Šajinović prezentirao je gostu aktualne faze u različitim progamima suradnje s NATO-om. Posebno je naglašena vrijednost paketa mjera pomoći predviđenih Inicijativom za izgradnju obrambenih kapaciteta (DCB), iniciranom na Samitu NATO-a u Madridu.

– Finalna lista prioritetnih projekata izrađena je i poslana u Bruxelles. Sastanak po DCB inicijativi u tom gradu je zakazan za početak narednog mjeseca te je Šajinović najavio da će BiH ondje poslati kompetentan tim stučnjaka. Konačno odobravanje paketa se očekuje u februaru 2023. godine. Naglašeno je da taj paket ne podrazumijeva naoružanje i ubojna sredstva, ali institucijama odbrane donosi prijeko potrebnu opremu – saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.