Home » Ministri mogu upošljavati bez konkursa

Ministri mogu upošljavati bez konkursa

Devet ministara u Vijeću ministara BiH i Denis Zvizdić, predsjedavajući, zajedno imaju više od 50 savjetnika, kojima se mjesečno iz budžeta BiH izdvaja oko 120.000 KM s obzirom na to da u prosjeku imaju od 1.700 do 3.200 KM, piše novinska agencija Patria.

Svi savjetnici ministara zaposleni su u 2015. godini, a ministricu za ljudska prava i izbjeglice Semihu Borovac savjetuje pet savjetnika. Zaposleni su u periodu od 4. aprila 2015. do 10. decembra 2015. godine. Diplomirana žurnalistica Nina Mišković obavlja funkciju šefice kabineta Borovac, a ministricu još savjetuju i Dalida Međedović, Sanja Škuletić-Malagić, Kemo Sarač, Ševket Hafizović.

U Ministarstvu sigurnosti BiH ministra Dragana Mektića ima pet savjetnika, među kojima je i Mladen Mićić zaposlen 26. janura 2016. Ostalih četiri Igor Golijanin, Mladenko Hrkalo, Bojan Cvijetić i Dušan Ostojić zaposleni su u 2015. godini.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH ima četiri savjetnika, a šef kabineta mu je Ivica Šarić, akademski muzičar profesor. U svom timu Osmanović ima i Šabana Sivića, menadžera poslovne ekonomije, Damira Šišića, ekonomistu, Aidu Džaferović, diplomiranu žurnalisticu koja je savjetnica za obrazovanje, nauku i kulturu.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ima pet savjetnika, a u timu ima i profesoricu psihologije i pedagogije zaposlenu 1. aprila 2016. godine Miru Mihajlović.

Ostali savjetnici Šarovića Neđo Kapetina (inženjer elektrotehnike), Savo Krunić (inženjer šumarstva), Nikola Perišić (veterinar) i Vanja Bjelica-Prutina (pravnik) zaposleni su prošle godine.

Uz šefa kabineta Predraga Đokića ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ima još pet savjetnika. Crnadak u ekipi ima dvojicu diplomiranih ekonomista Dragišu Delića i Sanju Babić, a s obzirom da mnogo putuje ministar je zaposlio i geografa Biljanu Jošić Bajić. I inženjer mašinstva Sava Škrba savjetuje Crnadka, kao i specijalista za međunarodne odnose Milica Šupić.

Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH nešto je skromnija u odnosu na kolege pa za savjetnike ima dvije osobe. Pendeš savjetuju Marija Zelenika (mašinski inženjer) i Josip Rajić (inženjer elektronike).

Josip Grubeša, ministar pravde imenovao je također dva savjetnika koji su po zanimanju diplomirani pravnici. Ines Krtalić obavlja dužnost šefice kabineta, a Ivona Aničić je savjetnica ministra.

U kabinetu ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande radi pet savjetnika, a šef kabineta je Saša Marić. Uz Marića Bevandu savjetuju Eugen Šušak, Mario Živković, Jelena Brkić i Boris Raić.

Posebno je zanimljiv način na koji se biraju savjetnici, jer u suštini sve je na ministrima i zamjenicima, koji praktično za svog savjetnika mogu imenovati koga god hoće bez obzira na stručnu spremu, iskustvo, a imenuju se bez konkursa.

Patria