Home » Mještani Željeznog Polja žive u strahu

Mještani Željeznog Polja žive u strahu

Skoro dvije godine je prošlo od prirodne katastrofe koja je zadesila žepčansku mjesnu zajednicu Željezno Polje. Ovo naselje sredinom maja bilo je gotovo u potpunosti blokirano, klizišta su uništila putnu infrastrukturu, a 80 porodica ostalo je bez krova nad glavom. Nakon dvije godine i dalje se mogu vidjeti razmjere prirodne katastrofe, a život u selima Željeznog Polja vraća se u normalne tokove. Urađeno je dosta posla na sanaciji putne infrastrukture, ali ono što zabrinjava je to što glavne uzroke svih nevolja tamošnjeg stanovništva, klizišta, još uvijek nisu sanirana. U Mjestovoj Ravni, selu koje je u srcu Željeznog Polja, maj 2014-te još nisu zaboravili, posebno iz razloga što ni nakon dvije godine nije sanirano veliko klizište koje je od prvih kuća udaljeno nekih 50-ak metara. Svaka noć, posebno kada pada kiša, mještanima ovog sela donosi strah.

Mirsad Derlić
Mirsad Derlić

 

Čim kiše počnu padati situacija je drugačija. Ja to primjetim prvo na svojoj djeci pošto sam ja več malo stariji i okalio se, ali djeca reaguju i to ružno reaguju nakon svega što se desilo prije dvije godine ovdje, kaže Mirsad Derlić, mještanin Željeznog Polja.                                                                                               

Klizište u Mjestovoj Ravni jedno je od najvećih u Željeznom Polju. Prema procjenama stručnjaka ukupna površina aktivnog klizišta iznosi oko tri hektara. Mještani su opravdano zabrinuti jer ukoliko bi došlo do njegovog pokretanja štete bi bile nenadoknadive.

Amer Ahmić
Amer Ahmić

Obzirom da se iznad ovog klizišta nekih 100 metara nalazi i škola i ambulanta i mjesni ured i sve institucije koje se vežu za MZ Željezno Polje i uistinu ovo klizište je nama na neki način žila kucavica i ona bi se trebala da rješava u najkraćem mogućem roku, ističe Amer Ahmić, predsjednik MZ Željezno Polje.

Na opasnost od velikog klizišta u srcu naseljenog mjesta svakodnovno upozoravaju i u osnovnoj školi “Abdulvehab Ilhamija” koja je također potencijalno ugrožena ukoliko bi došlo do aktivacije klizišta.

Suvad Hadžić
Suvad Hadžić

Ono što je veliki problem je činjenica da ovdje svakodnevno dolazi 460 učenika, da svaka kiša koja pada može izazvati novo kretanje terena,a to bi značilo nesagledivu katastrofu. Stoga pozivamo sve nadležne institucije da se uključe u rješavanje ovog velikog problema ovdašnjih mještana, kaže Suvad Hadžić, direktor OŠ “Abdulvehab Ilhamija” Željezno Polje.

U Općini Žepče ističu da su uspjeli izraditi projekat sanacije klizišta koji  iznosi skoro 4 miliona maraka i da je taj projekat nemoguće izvesti bez podrške višioh nivoa vlasti.           Mi se nadamo,imali smo neka obećanja, da ćemo  moći riješiti prvu fazu ovog klizišta, a to je  dreniranje terena što bi svakako dobro došlo jer bi na taj način dodatno umanjili mogućnost njegovog ponovnog aktiviranja, kazao je Muhamed Jusufović, predsjedavajući OV Žepče.                                                                

Mještanima Željeznog Polja ostaje samo nada da klizište u Mjestovoj Ravni ostane mirno. S druge strane vlastima na svim nivoima događaji od prije dvije godine trebaju biti poruka da se u svakom slučaju trebaju baviti uzrocima, a ne posljedicama kao što je to bio slučaj i u maju 2014 godine. Jer ako se klizišta u Željeznom Polju ponovo pokrenu, posljedice bi ovaj put mogle biti nesagledive.

BHRT