Home » Mostar: Novi kamen s napisom “Don't forget ‘93“

Mostar: Novi kamen s napisom “Don't forget ‘93“

Unatoč činjenici da su Stari most i stara gradska jezgra Mostara pod UNESCO-ovom zaštitom, građani su ogorčeni na činjenicu da zaštićenu zonu grada u noćnim satima nitko ne osigurava.

Nakon što su vandali u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima u Neretvu sa Starog mosta bacili kamen na napisom “Don't forget ‘93”, koji se prilikom pada na stijenu raspao, u kasnim poslijepodnevnim satima građani Mostara postavili su drugi kamen, koji je ostao na obali Neretve nakon izvlačenja ostataka Starog mosta, a na kojem je danas počelo iscrtavanje istog napisa koji zapravo poručuje da se rušenje UNESCO-ovog spomenika ne zaboravi i ne ponovi, javlja Anadolu Agency (AA)

Ovo nije prvi incident koji se dogodio na Starom mostu i u njegovom okruženju, zbog čega je policija morala intervenirati. Unatoč činjenici da su Stari most i stara gradska jezgra Mostara pod UNESCO-ovom zaštitom, građani su ogorčeni na činjenicu da zaštićenu zonu grada u noćnim satima nitko ne osigurava.

– U noći 27/28. marta 2016. godine oko 03,25 sati PU Mostar je obaviještena da NN osobe na lokalitetu Kujundžiluka u Starom gradu razbijaju inventar ugostiteljskih objekata. Odmah su na lice mjesta izašli djelatnici policije te utvrdili da su iz UO „Košćela“ bačena tri stola i stolice u baštu restorana „Labirint“, ispred objekta „Vino i more“ je razbijena rashladna vitrina, na samom Starom mostu je razbijena betonska saksija, dok ispred ugostiteljskih objekata nedostaje još neutvrđen broj drvenih klupa i stolova. O svemu je upoznat Odjel kriminalističke policije – ističu iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Osim kamena s napisom “Don't Forget ‘93”, koji se nalazio na zapadnoj strani Starog mosta, razbijena je i ploča na prilazu Mostu s istočne strane na kojoj su ispisna imena donatora obnove Starog mosta, čime je ovaj spomenik zadobio znatna oštećenja.

(Faktor.ba)