Home » Mostarci odali zasluženu počast preminulom Hansu Kochnicku

Mostarci odali zasluženu počast preminulom Hansu Kochnicku

Povodom smrti i sutrašnje komemoracije Hansa Koschnicka u Bremenu, večeras je u organizaciji mostarskog Centra za mir na Starom mostu u Mostaru uprilličen prigodan program.

Stari most je osvijetljen bojama zastave Njemačke, a mostarski skakači izveli su počasni skok i zapalili baklje u znak sjećanja na istaknutog njemačkog diplomatu i prvog evropskog upravitelja Mostara koji je stigao u ovaj grad 1994. godine u vrijeme dok je još trajao rat.

“Hans Koschnick bio je omiljen i cijenjen kod većine građana. U sjećanju velikog broja Mostaraca ostaće upamćen kao častan čovjek koji je svim srcem želio i radio na tome da miri i spaja ratom pokidane veze i mostove među ljudima, radeći sa svima zajedno za dobrobit cijelog grada. Čak i kada je, u dva navrata, u ovom gradu preživio atentat od strane ratobornih nacionalista, Hans Koschnick je ostao uspravan i dosljedan ciljevima svoje misije da ujedini Mostar i miri njegove ljude”, saopćeno je iz Centra za mir.

Državničkoj ceremoniji posljednjeg oproštaja od Hansa Koschnick-a, u njemačkom gradu Bremenu – u ime Centra za Mir i multietničku saradnju Mostar, u ime brojnih Mostarki i Mostaraca, kojima je Hans Koschnick u srcu – prisustvovat će i govoriti, a na poziv gradonačelnika/predsjednika senata grada Bremena, njemačko – bosanskohercegovački privrednik Sergio Šotrić.

Koschniku će 23. jula ove godine posthumno biti dodijeljena i prestižna međunarodna nagrada koju dodjeljuje “Centar za mir” – „Mostar Peace Connection”, a koju su među ostalima dobili i Nelson Mandela, Vaclav Havel, Alojz Mock, Muhamed El Baradei, Irina Bokova.

Oslobodjenje.ba