Home » Može li se očuvati prijateljstvo s bivšim partnerom?

Može li se očuvati prijateljstvo s bivšim partnerom?

Mnogi se pitaju da li je moguće ostati u dobrim odnosima s bivšim partnerom. Stručnjaci kažu – naravno da jeste. Prema istraživanju koje su proveli američki univerziteti Purdue, Syracuse i Oregon, više od polovine parova nakon prekida ostaje u kontaktu.

Međutim, samo neki mogu uspostaviti pravi i iskreni prijateljski odnos, a to su oni parovi koji su vezu započeli kao prijatelji. Čak i ako je prekid bio negativno iskustvo i do njega nije došlo zajedničkom odlukom, par čija se ljubav razvila iz prijateljstva moći će nakon nekog vremena realno sagledati situaciju i shvatiti da možda ne mogu funkcionirati kao intimni partneri, ali to ne znači da se i dalje ne vole i poštuju kao prijatelji.

Kvalitete koje ste cijenili u svom partneru u doba kada ste bili samo prijatelji još uvijek su dio njega stoga se smijete prepustiti ideji o zdravom prijateljskom odnosu.

Ne možete očekivati da sve bude isto kao u vezi, ali samo bez seksa. To će biti potpuno nov odnos. Oboje morate biti iskreni oko svojih namjera. Kako bi prijateljstvo funkcioniralo, ni jedno od vas dvoje ne smije željeti nešto više, kazala je za Glamour psihoterapeutkinja i predavačica na Harvardu, dr. Holly Parker.

Stručnjaci smatraju kako je pravo prijateljstvo između osoba koje su vezu započele kao “stranci” i nisu se poznavali rijetkost. Moguće je u situacijama u kojima do prekida nije došlo zbog prevare ili drugih ljubavnih “prekršaja”, a ako je veza bila prepuna svađa i nerazumijevanja, onda i ne pokušavajte uspostaviti prijateljstvo jer ipak zaslužujete prijatelja koji će vas znati cijeniti i poštovati.

(Faktor.ba)