Home » MUP SBK: Kazna za paljenje korova i izazivanje opće opasnost za ljude i imovinu – od 3 mjeseca do 3 godine zatvora!

MUP SBK: Kazna za paljenje korova i izazivanje opće opasnost za ljude i imovinu – od 3 mjeseca do 3 godine zatvora!

Iz MUP-a SBK obavještavaju građane da je u proteklih nekoliko dana već prijavljeno nekoliko šumskih požara uzrokovanih paljenjem korova na njivama i drugim površinama.

Takvi požari obično za posljedicu imaju veliku materijalnu štetu, a zabilježeni su slučajevi u kojima su uništena stabla u vočnjacima, pa čak stambeni i pomoćni objekti.
Iz tog razloga apelujemo na građane da se uzdrže od takvih aktivnosti, a posebno u vrijeme jakog vjetra, u doba dana kada će požar ostati neprimjećen ili u blizini šumskih nasada i stambenih ili drugih objekata.

Također, iz MUP-a SBK upozoravaju da će službenici policije, u saradnji sa drugim institucijama, u narednom periodu preduzimati intenzivne mjere na otkrivanju i sankcionisanju osoba koje paljenjem korova izazivaju opću opasnost za ljude i imovinu, kako je to i predviđeno Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine. Propisana kazna za ovo krivično djelo je kazna zatvora u trajanju od 3 mjeseca do 3 godine.

Molimo građane da uvaže naše apele i upozorenja, te da u slučaju da primjete požare to prijave najbližoj policijskoj stanici na broj telefona 122, ili vatrogasnu jednicu na broj 123.

Tntportal.ba