Home » MUP ZDK posjetili policijski atašei Ambasade Republike Turske u BiH i direktor Agencije za policijsku podršku

MUP ZDK posjetili policijski atašei Ambasade Republike Turske u BiH i direktor Agencije za policijsku podršku

Dana 17.07.2019. godine, u službenoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona boravili su policijski atašei Ambasade Republike Turske u BiH Halil Beyazit i Levent Büyükdiğan, kao i direktor Agencije za policijsku podršku Husein Nanić, koje su primili ministar Dario Pekić i policijski komesar Semir Šut.

Komesar Šut je izrazio dobrodošlicu uvaženim gostima, te se zahvalio na podršci koju Ambasada Republike Turske tokom proteklih godina pruža na jačanju i profesionalizaciji policijskih struktura u Bosni i Hercegovini. U uvodnom dijelu sastanka komesar Šut je uvažene  goste informisao i upoznao o načinu ustrojstva i djelovanja Uprave policije kojom rukovodi, akcionim planovima, te metodama djelovanja u okviru utvrđenih nadležnosti, sa posebnim akcentom na način rukovođenja, materijalno-tehničku opremljenost i obučenost policijskih službenika.

Ministar Pekić je nakon pozdravljanja gostiju izrazio zadovoljstvo ukazanom posjetom, te u svom obraćanju ukazao na značaj svih projekata koji su sprovedeni i okončani u proteklom periodu i koji su rezultat dobre saradnje i nesebične podrške koju pruža Ambasada Republike Turske u BiH, čime je dat nemjerljiv doprinos na obučavanju i profesionalizaciji policijskih službenika Zeničko-dobojskog kantona.

Tokom ovom posjete, razgovarano je o modalitetima saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Agencije za policijsku podršku, kao i planiranju projekata koji bi bili realizirani uz podršku Ambasade Republike Turske u BiH i turske policije. Takođe je razgovarano o modalitetima unapređenja borbe protiv terorizma, kao i potrebi kontinuirane koordinacije i razmjene operativnih i obavještajnih podataka iz ove oblasti.

Komesar Šut se na kraju razgovora ponovo zahvalio na posjeti i iskazao uvjerenje da će budući zajednički projekti, kao i međusobna saradnja, zasigurno rezultirati dobrim i pozitivnim efektima, prvenstveno u kontekstu efikasnijeg funkcionisanja policijskih struktura, što će u konačnici doprinjeti stvaranju sigurnijeg ambijenta za život i imovinu građana ne samo Zeničko-dobojskog kantona nego i cijele Bosne i Hercegovine. Takođe je ovom prilikom, izražena spremnost od strane svih učesnika sastanka za unapređenje i razvijanje još bolje saradnje i dobrih prijateljskih odnosa Republike Turske i Bosne i Hercegovine.

 

Odsjek za odnose sa javnošću,

           analitiku i planiranje