Home » MUPZDK: Njemačka policija zadovoljna saradnjom

MUPZDK: Njemačka policija zadovoljna saradnjom

U saopćenju za javnost Odsjeka za odnose s javnošću, analitiku i planiranje Minisatrstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, nakon teksta objavljenog 31. marta u njemačkim medijima kako policija u Dortmundu koja je uhapsila grupu provalnika iz BiH, tačnije iz Zenice, i koja se sumnjiči za izvršenje preko 250 teških krađa, nije naišla na saradanju u bh. policiji, ističe se da to nisu stavovi njemačke policije.

-U komentarima novinara i izjavama policijskih dužnosnika se detaljno opisuje način izvršenja provala u kuće i stanove, te se ističe velika materijalna šteta, odnosno vrijednost opljačkane imovine i predmeta. U svim tekstovima koje su objavili njemački mediji, a kasnije preuzeli i objavili svi mediji u BiH, navode se negativni komentari vezano za saradnju sa policijom u ZDK.

Svjesni netačnosti objavljenih navoda, kao i štete koja nam je nanesena istim, našim saopćenjem smo reagovali, ukazujući na veliki broj operativnih podataka koje smo dostavili njemačkoj policiji, te smo naglasili da ćemo tražiti i službeno očitovanje nadležnih o navedenom- ističe se u saopćenju MUP-a ZDK, u kojem se dodaje da su od strane Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Zagrebu obavješteni da su njihovo reagovanje proslijedili Policijskoj direkciji u Dortmundu, radi njihovog očitovanja.

-U dostavljenom odgovoru Policijske direkcije u Dortmundu je posebno naglašeno da se negativne medijske izjave o “nekooperativnosti” i “lošoj saradnji” ni na koji način ne dovode u vezu sa lokalnom istragom ili sa objavom na konferenciji za novinare, održanoj dana 29.03.2016. godine. Takođe je naglašeno da su pojedini rezultati istrage, kroz mišljenja i komentare novinara i urednika portala, dodani i pogrešno komentarisani, zbog čega je Policijska direkcija Dortmund zatražila pojašnjenja urednika pojedinih portala- ističe se u ovom saopćenju.

Kako je zaključeno u odgovoru Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Zagrebu, ponovo se naglašava činjenica da su netačni navodi o umješanosti pojedinih pripadnika zeničke policije u nezakonite aktivnosti grupe provalnika, te da ne postoji nijedna negativna primjedba službenika Policijske direkcije u Dortmundu o nekooperativnom ponašanju ili neažurnim odgovorima bosanskih vlasti. Takođe je istaknuto da se nadaju nastavku dobre i konstruktivne saradnje sa policijom Zeničko-dobojskog kantona.

MUPZDK