Home » MVP BiH – Ministrice Turković i Colonna razgovarale o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji

MVP BiH – Ministrice Turković i Colonna razgovarale o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković boravi u službenoj posjeti Republici Francuskoj, gdje se susrela sa ministricom vanjskih poslova Republike Francuske Catherine Colonna. Tokom bilateralnog sastanka u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova ministrica Turković i ministrica Colonna razgovarale su o odnosima dviju država te istakle predanost njihovom jačanju.

Francuska je jedan od najvažnijih saveznika Bosne i Hercegovine i međunarodnih partnera čija je uloga u razvoju BiH, proteklih 30 godina, bila nezamjenjiva. Bilo je govora o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji.

Također, ministrica Turković informirala je sagovornicu da je Vijeće ministara BiH, na inicijativu MVP BiH, na posljednjoj sjednici donijelo odluku o pokretanju pregovora za otvaranje ureda francuske razvojne agencije u BiH. To je važan korak u jačanju odnosa dvije države.

  NSRS - Izabrani delegati za Dom naroda PSBiH, četiri delegata iz SNSD-a

Ministrica Turković je izrazila nadu i da će naša država ostvariti potreban napredak da bi institucije Evropske unije donijele pozitivnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu. U tom smislu poduzimaju se i dodatni napori.

– Ministrica Colonna je potvrdila da je Francuska svjesna izazova sa kojima se BiH suočava te da snažno podržava unutrašnji dijalog i jasnu evropsku perspektivu naše države. Pozdravljena je odluka o nastavku misije EUFOR u Bosni i Hercegovini – saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.