Home » Na Boračkom jezeru otvoren osmi interetnički izviđački kamp pod nazivom “Jedan san” (FOTO)

Na Boračkom jezeru otvoren osmi interetnički izviđački kamp pod nazivom “Jedan san” (FOTO)

Osmi interetnički izviđački kamp, koji je počeo jučer i trajat će do 1. augusta te ove godine nosi naziv “One dream – Jedan san”, danas je i svečano otvoren u kampu izviđača Saveza izviđača Grada Zenica na Boračkom jezeru kod Konjica.

Kamp se održava u sklopu zajedničkog projekta zeničkih i izviđača Odreda “Dr. Mladen Stojnović” iz Prijedora, a organizira se uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Isti se kamp u zimskom terminu realizira na planini Kozara kod Prijedora.

– Ovaj projekt traje 10 godina, zahvaljujući američkoj ambasadi koja je na određeni način prepoznala jedan od naših snova. Možda projekat ‘Jedan san’ ne oslikava ono što je trenutno na Boračkom jezeru, a to je da je, ovdje, jutros bilo možda ‘200 ili puta 200 i još toliko snova’. Naši su svi snovi pretvoreni u jedan jedinstven san – da budemo svi jedna porodica, puna razumijevanja, tolerancije i ljubavi – poručio je predsjednik SIGZ-a Edin Šarić.

Napomenuo je da ove godine sudjeluje 200 učesnika, a uz izviđače iz Zenice i Prijedora, ove godine u kampu su i njihovi prijatelji iz Odreda izviđača “Sveti Nikola” iz Petrova, zatim jedan predstavnik Odreda izviđača “Radobolja” iz Mostara i Prvog dobrinjskog odreda iz Sarajeva.

Starješina Odreda izviđača “Dr. Mladen Stojanović” iz Prijedora Ernest Badnjević podvukao je kako se saradnja zeničkih i prijedorskih izviđača nastavlja, prije svega, “zahvaljujući dobroj volji da surađuju”, ali i Ambasadi SAD-a koja ih finansijski podržava.

– Nadamo se da će se to dešavati i u budućnosti. Jednostavno, iz razloga ekonomske i svake druge situacije u BiH, bez takve finansijske pomoći mi ne bismo ili bismo vrlo teško realizovali ovakve ili slične aktivnosti. Djeca koju mi dovedemo iz Prijedora i ovdje nađu drugare iz Zenice, vremenom se nauče nekim osnovnim stvarima – prije svega društvenom životu. Mi smo tu da im pomognemo i pokušavamo da od njih, naravno i naših organizacija i inače prostora na kojem živimo, stvorimo nekakav kvalitetniji, bolji, ljepši, jednostavniji ambijent  – kazao je Badnjević.

Učenica devetog razreda zeničke Osnovne škole “Vladimir Nazor” Iman Dizdarević ističe kako se izviđačima priključila unazad dvije godine te da prvi put sudjeluje u radu Interetničkog kampa.

– Prošle sam godine na Boračkom jezeru bila samo u prvoj smjeni, u Putu izazova, a ove godine prvi put sudjelujem na Interetničkom kampu. Upoznala sam puno ljudi iz drugih gradova i baš smo se zbližili, mada je tek drugi dan kampa, što je super. Baš nam je lijepo – ističe Dizdarević.

Podršku radu dalo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona i Grad Zenica.