Home » Na današnji dan prije 27 godina potpisan Dejtonski mirovni sporazum

Na današnji dan prije 27 godina potpisan Dejtonski mirovni sporazum

U Jelisejskoj palati u Parizu na današnji je dan 1995. godine potpisan Dejtonski mirovni sporazum, kojim je zvanično prekinut četverogodišnji rat u Bosni i Hercegovini.

Potpisivanju sporazuma prethodio je dogovor 21. novembra iste godine u Daytonu, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tim dokumentom Bosna i Hercegovina ustrojena je kao država tri konstitutivna naroda i ostalih.

Dejtonski sporazum potpisali su glavni akteri mirovnih pregovora – predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman te predsjednik Srbije Slobodan Milošević. Sve tri države nastale su raspadom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Sporazum se sastoji od 11 aneksa, među kojima je i Aneks 4 – Ustav Bosne i Hercegovine. Njime je potvrđen suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost Bosne i Hercegovine kao države. Određeno je da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i da je čine konstitutivni narodi Bošnjaci, Hrvati i Srbi, zajedno sa ostalima.

Prema tom sporazumu, Federaciji BiH je pripalo 51, a Republici Srpskoj 49 posto teritorije. Formiran je Distrikt Brčko, kao posebna teritorijalna jedinica.

Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) je glavni autoritet u tumačenju sporazuma.

No, Dejtonsko ustavno uređenje BiH postalo je jedno od osnovnih problema u funkcionisanju moderne BiH, kao i prepreka na njenom putu prema euroatlantskim integracijama.