Home » Na dnevnom redu Skupštine ZDK rebalans budžeta za 2022. godinu

Na dnevnom redu Skupštine ZDK rebalans budžeta za 2022. godinu

Počela je sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, na kojoj će zastupnici po hitnom postupku razmatrati i usvajati rebalans Budžeta ZDK za 2022. godinu te prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja ZDK-a povodom 29. augusta – Dana ZDK.

Rebalansirani budžet ZDK-a za ovu godinu iznosit će 464 miliona KM, a u njemu su sadržani uvećani budžetski prihodi za 38,6 te budžetski rashodi za 36,4 miliona KM, što će omogućiti da se dodatnih 11 miliona KM usmjeri za povećanje porodiljnih naknada za zaposlene i nezaposlene porodilje, koje će ostvarivati pravo na mjesečnu naknadu od 1.000 KM.

Dodatna tri miliona osigurana su za putnu infrastrukturu, dva miliona za zdravstvo, milion za poslovne zone te isto toliko za poticaje u poljoprivredi i egzistencijalne naknade za demobilisane borce.

Rebalansom su osigurana i sredstva za povećanje primanja zaposlenih u sektoru obrazovanja za oko 10 posto te uvećanje naknade za topli obrok za sve budžetske korisnike u tom kantonu, koje će od 1. septembra, umjesto dosadašnjih osam, iznositi 10,5 KM.

  Predstavnici VSTV-a i EU u BiH obišli radove na izgradnji novog dijela zgrade Općinskog suda u Zenici

Zastupnici će usvajati Program obilježavanja Dana ZDK za 2022. godinu te prijedlog Odluke Odbora za javna priznanja ZDK o dodjeli javnih priznanja. Za javno priznanje “Povelja ZDK-a” predložen je Huseyin Kansua, a za priznanja “Plaketa ZDK-a” Šefik Džaferović, Gordana Ristović-Muslija, Faruk Midžić, Jasmin Mrkonja, Halil Mehtić, Zvonko Grbavac, kompanija “ArcelorMittal” d.o.o. Zenica, Udruženje “Forum građana Zenice” te posthumno pjesnik Kemal Mahmutefendić.

Skupština ZDK danas će utvrđivati i mišljenje na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine te glasati o Odluci o obimu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, stomatološko-protetske pomoći i stomatološko protetskih nadomjestaka i Odluci o davanju saglasnosti na Prostorni plan općine Vareš za period 2018. do 2038. godine.

Na početku zasjedanja u sali su prisutna 24, od 35 zastupnika Skupštine ZDK.