Home » Na dva biračka mjesta zaplijenjene naočare za snimanje

Na dva biračka mjesta zaplijenjene naočare za snimanje

MUP RS saopštio je da je tokom današnjih izbora zabilježeno nekoliko prijava krivičnih djela, a uhapšeno je i pet članova biračkog odbora u mjestu Hozići kod Bosanskog Novog.

Zanimljivo je da je na području opština Istočno Novo Sarajevo I Istočna Ilidža zaplijenjene naočare za snimanje.

“U 7.30 sati od strane predsjednika izbornog mjesta u OŠ “Sveti Sava”, opština Istočno Novo Sarajevo prijavljeno da je V. J. na pomenutom izbornom mjestu došla sa naočarama za snimanje nepoznate marke. Navedeni predmet je privremeno oduzet od strane policijskih službenika PS Istočno Novo Sarajevo. O svemu navedenom obavješten dežurni tužilac OJT Istočno Sarajevo koja će se o kvalifikaciji događaja naknadno izjasniti.

U 9.30 časova prijavljeno da je u ulici Druge Sarajevske brigade, mjesto Vojkovići, opština Istočna Ilidža S. M. naočarima za snimanje snimio izborni listić koji mu je od strane izborne komisije oduzet. Licu su u PS Istočna Ilidža oduzete naočale te je o svemu navedenom obavješten dežurni tužilac koja će se o kvalifikaciji događaja naknadno izjasniti”, saopšteno je iz MUP RS.

Štab Ministarstva unutrašnjih poslova RS „Izbori 2022“ prati i preduzima mjere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbjednosne situacije u RS na dan opštih izbora u BiH, dodali su iz MUP RS.

Pregled incidenata na području RS za 02. oktobar 2022. godine u vremenskom periodu od 7 do 11 sati:

U 7.50 sati putem telefona u Policijsku stanicu Kozluk obratio se policijski službenik i prijavio da mu se na biračkom mjestu u naselju Pađine obratio G.G. i prijavio predsjednika biračkog mjesta Pađine A.S. da mu dana 2.10.2022. godine oko 6.15 časova, prilikom prebrojavanja izbornog materijala nije dozvolio da prisustvuje istom kao posmatrač, te da je iz tog razloga fizički i verbalno nasrnuo na njega. O navedenom obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina koji je saopštio da nema elemenata krivičnog djela.

Policijskoj upravi Prijedor u 7 prijavljeno je da biračko mjesto u mjestu Hozići, opština Bosanski Novi nije otvoreno na vrijeme. Na biračko mjesto upućen policijski službenik i predsjednik Opštinske izborne komisije. Na navedenom glasačkom mjestu je od strane posmatrača J.J. primjećen u dvije kutije određeni broj popunjenih glasačkih listića. Predsjednik Opštinske izborne komisije smijenio je birački odbor, obavijestio CIK, a o događaju je obavješten i tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu „Izborna prevara“ i naložio da se liše slobode članovi biračkog odbora. Policijski službenici su na osnovu navedenog lišili slobode I.Dž., R.H., I.M., E.V. i S.H.. Glasačko mjesto Hozići obezbjeđeno je od strane policijskog službenika, a sporni glasački listići su uviđajem oduzeti- saopšteno je iz MUP-a RS.

U 9.35 sati u PS Janja prijavljeno da je u mjestu Čengić, Grad Bijeljina u 09,30 došlo do svađe između posmatrača G.D., S.J. i M.T., svi iz Čengića u vezi načina glasanja starih lica, gdje je ometan normalan tok glasanja. Nakon izrečenog upozorenja od strane Predsjednika biračkog mjesta, nastavljeno je sa normalnim glasanjem koje za vrijeme navedenog događaja nije prekidano.

U 10.26 sati na biračkom mjestu u OŠ ”Sveti Sava” u Doboju, došlo je do prepirke između članova biračkog odbora. Nakon toga na isto biračko mjesto došao je B.M. i počeo sa narušavanjem javnog reda i mira vikom i galamom, te se udaljio u nepoznatom pravcu. Po navedenom postupili policijski službenici PS Doboj 1, koji će po pronalasku lica B.M. istog sankcionisati po članu 7. Zakona o javnom redu i miru.

Oko 10.35 sati PS Zvornik zaprimila je prijavu da su posmatrači ispred jedne političke partije došli ispred zgrade Gradske Uprave Zvornik i pobacali akreditacije posmatrača. Obaviješten dežurni tužilac OJT Bijeljina koji je saopštio da se izvrši uviđaj bez trenutne kvalifikacije događaja.

U 10.25 sati u PS Bijeljina 1 pristupila je Z.N. iz Bijeljine, koja je podnijela pismenu prijavu u ime gradskog odbora jedne političke stranke, a koju je potpisao predsjednik Gradskog odbora T.S. u kojoj navodi da su lica R.P. i nepoznato lice u prostorijama auto-praonice koja se nalazi ulici preko puta OŠ ”Knez Ivo od Semberije” davali novčanu naknadu glasačima koji su određeni za glasanje na biračkim mjestima koja se nalaze u navedenoj OŠ. Po navedenoj prijavi postupaju rad policijski službenici PU Bijeljina koji su obavijestili dežurnog tužioca OJT Bijeljina koji je naložio da se uzme pismena izjava od podnosioca prijave na sve okolnosti navedene u prijavi zbog utvrđivanja svih činjenica. Rad po prijavi u toku.

“U cilju preduzimanja bezbjednosnih mjera i radnji povodom održavanja opštih izbora na području BiH, ministar unutrašnjih poslova RS donio je naredbu o zabranu prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju od 2.10.20202. godine od ponoći do 3.10.2022. godine do 6 časova. Ministarstvo u sjedištu, policijske uprave i policijske stanice za navedeni dan neće izdavati odobrenja za prevoz eksplozivnih materija. U istom vremenskom intervalu na području RS zabranjen je i saobraćaj za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase”, naveli su iz MUP-a, prenosi Srpska info.

Izvor: radiosarajevo.ba